« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
30 OD 35

Hrvatska zatvara dva poglavlja pregovora

Hrvatska bi uskoro trebala zatvoriti dva poglavlja pristupnih pregovora, priopćeno je iz MVPEI-a

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

pristupni pregovori

,

zatvaranje poglavlja

Očekuje se da će Hrvatska na međuvladinoj konferenciji zatvoriti poglavlja - Poljoprivreda i ruralni razvitak (11) i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata (22). Time će se broj zatvorenih poglavlja popeti na 30 od njih ukupno 35.

Do kraja pregovora preostat će još zatvoriti pet poglavlja - Tržišno natjecanje, Ribarstvo, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanja. Poglavlje Ostala pitanja je tehničko i o njemu se ne vode pregovori. U poglavlju ribarstvo već je sve dogovoreno tako da će i ono vrlo brzo biti zatvoreno. Za kraj pregovora ostaju dva najteža poglavlja, Tržišno natjecanje te Pravosuđe i temeljna prava.

Poglavlje Financijske i proračunske odredbe uvijek se zatvara na samom kraju pregovora, jer da bi se ono zatvorilo potrebno je znati datum ulaska u Europsku uniju. Jandroković bi se u ponedjeljak trebao sastati s predsjednikom skupine Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Josephom Daulom, te zastupnikom u Europskom parlamentu Ivom Vajglom, a sudjelovat će i na radnoj večeri Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje RH EU-u na temu "Jugoistočna Europa i Mediteran".

Nakon međuvladine konferencije u utorak, održat će se sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Republike Hrvatske Europskoj uniji na kojem će sugovornici rekapitulirati pristupni proces Hrvatske s Europskom unijom u posljednjih godinu dana, odnosno od ožujka 2010. kada je održan šesti sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, razmotriti trenutno stanje odnosa te raspraviti o situaciji na jugoistoku Europe i o ostalim međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, posebice o stanju na području sjeverne Afrike.


18.04.2011. 11:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh