« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
WWF

Hrvatska vlada mora pronaći rješenje za situaciju na Plitvicama

Iako lokalna zajednica i braniteljske udruge prosvjeduju već deset dana, problem prekomjerne izgradnje u najpoznatijem hrvatskom nacionalnom parku još nije riješen

Kako spriječiti devastaciju Plitvica?
Kako spriječiti devastaciju Plitvica? (Arhiva)
Više o

WWF

,

Plitvička jezera

Nakon što je Udruga mladih Općine Rakovica najavila da će danas u 17 sati prosvjed „5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera", koji traje još od prošle srijede, proširiti s drvenog mosta ispred Plitvica Sela u Rakovicu i Slunj, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF ponovno poziva Vladu Republike Hrvatske da se uključi i započne dijalog u svrhu rješavanja problema.

 „Nacionalni park Plitvička jezera najprepoznatljiviji je i najvrjedniji prirodni resurs u Hrvatskoj, ujedno i jedino područje upisano na listu UNESCO-ve svjetske prirodne baštine, još od 1979. godine. Čak ni to Vladi Republike Hrvatske nije dovoljno da krene u rješavanje izazova s kojim se taj prirodni fenomen suočava, te posluša razlog desetodnevnog prosvjeda", ističe Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije. Dok lokalna zajednica i braniteljske udruge prosvjeduju ponajviše zbog pretjerane i neplanske izgradnje u Plitvica Selu, zbog čega je ugrožen temeljni fenomen ovoga parka - sedreni slapovi,  WWF upozorava i na problem prevelikog broja posjetitelja.

 „U izvješću misije UNESCO-a iz veljače ove godine izražena je zabrinutost zbog neodrživog proširenja turističkog sadržaja, ali i prekomjernog broja posjetitelja u parku. Zbog toga će članovi misije na svojoj 42. sjednici iduće godine preporučiti Odboru Svjetske baštine da razmotri upis Nacionalnog parka Plitvička jezera na Listu svjetske baštine u opasnosti. To ne smijemo dozvoliti! Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja mora se usuglasiti s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, te zajedno s Nacionalnim parkom Plitvička jezera pronaći zadovoljavajuće rješenje za situaciju koja dobiva sve veći značaj i van granica naše zemlje", zaključuje Popović Dujmović. Dodaje da je „5 do 12" također za spomenuti dijalog kako bi se spriječio današnji protest u Rakovici i Slunju.

30.06.2017. 10:31:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh