« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
POHVALNO

Hrvatska traži izuzeće od GMO-a

Hrvatska je među 11 zemalja koje su dosad izvijestile Europsku komisiju da žele iskoristiti mogućnost zabrane uzgoja genetski modificiranih organizama (GMO) na svojem teritoriju

Ne želimo GMO
Ne želimo GMO (DeviantArt)
Više o

Hrvatska

,

GMO

,

izuzeće od GMO-a

Prema direktivi koja je na snagu stupila ove godine, zemlje članice mogu tražiti izuzeće za cijeli ili dio svojeg teritorija od primjene zakona kojim je ranije dopušten ulazak GMO-a na razini EU-a.

Zemlje članice u tom slučaju mogu do 3. listopada proglasiti cijeli svoj teritorij ili jedan njegov dio slobodnim od GMO-a. One zemlje koje to ne učine do 3. listopada također će moći dobiti izuzeće, ali uz nešto složeniji postupak u kojem će, između ostalog, morati dostaviti i obrazloženje svoje odluke.

Glasnogovornik Komisije Enrico Brivio rekao je da je ona do ponedjeljka, 28. rujna, dobila zahtjeve za izuzećem od Hrvatske, Austrije, Mađarske, Poljske, Estonije, Latvije, Francuske, Grčke i Litve, dok je Belgija zatražila izuzeće za svoju južnu, frankofonu regiju Valoniju, a Velika Britanija za Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku.

Uredba koja omogućuje izuzeće donesena je početkom ove godine i isključivo se odnosi na pravo pojedine zemlje članice da zabrani ili dopusti GMO na svojem teritoriju. To je ranije na razini EU-a bilo regulirano na prilično sporan način pa se, iako se većina od čak 19 zemalja članica protivi uzgoju GMO-a, zbog kompliciranog sustava glasovanja u EU-u nije mogla izglasati zabrana i Komisija je morala odobriti uzgoj kukuruza Maize1507 na razini EU-a.

30.09.2015. 10:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh