« Znanost
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
NAPOKON

Hrvatska službeno pridružena članica CERN-a

Sporazum su potpisale glavna ravnateljica CERN-a Fabiola Gianotti i ministrica znanosti i obrazovanja

Za sada pridruženi...
Za sada pridruženi... (Arhiva)
Više o

CERN

,

Hrvatska

Republika Hrvatska postala je u četvrtak i službeno pridružena članica najvećeg istraživačkog laboratorija na svijetu - Europskoga laboratorija za fiziku čestica CERN nakon što je potpisan sporazum o dodjeli Republici Hrvatskoj statusa pridružene zemlje članice CERN-a.

Sporazum su potpisale glavna ravnateljica CERN-a Fabiola Gianotti i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a na svečanosti je, među brojnim uzvanicima i članovima hrvatske znanstvene i akademske zajednice bio i premijer Andrej Plenković, te predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora Vesna Bedeković.

Kabinet genijalnoga znanstvenika Nikole Tesle u Tehničkome muzeju koji nosi i ime toga glasovitog znanstvenika i čovjeka odabran je za mjesto svečanoga potpisivanja. Bila je to i prigoda da uzvanici svjedoče i prezentaciji nekoliko važnih pokusa Nikole Tesle, a u jednom i završnom eksperimentu sudjelovale su i direktorica Gianotti i ministrica Divjak koje su asistirale u demonstraciji Teslina pokusa koji je, u drugome dijelu svoga znastvenog rada i života u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) posebice istraživao bežični prijenos energije.

01.03.2019. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh