« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
OBRAČUN S PIRATIMA

Hrvatska razmišlja o uvođenju oružane pratnje svojim brodovima

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture postavilo je na svojim web stranicama upitnik za pomorce, brodare, agente i posrednike pri zapošljavanju pomoraca

Fotografija vijesti
Više o

pirati

,

somalijski pirati

,

Ministarstvo mora prometa i infrastrukture

Na web stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture objavljen je anketni upitnik o mogućem uvođenju oružane pratnje za hrvatske brodove koji prolaze zonama u kojima prijeti opasnost od piratskih napada, prenosi Hina.

Naime, zbog sve češćih piratskih napada Međunarodna pomorska organizacija (IMO) je krajem svibnja ove godine usvojila smjernice prema kojima se državama članicama daje mogućnost da na brodovima pod svojom zastavom, uz strogo propisane uvjete, ukrcaju oružanu pratnju za vrijeme plovidbe brodova u područjima visokog rizika od piratskih napada.

Sukladno tim preporukama IMO-a, a koje su objavljene i na internetskim stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH, pojedine države već su se odlučile za ukrcaj oružane pratnje na brodovima.

Anketni upitnik o uvođenju oružane pratnje na našim brodovima u zonama piratskih napada sastoji se od dva dijela: jedan je namijenjen pomorcima, a drugi brodarima, agentima, posrednicima pri zapošljavanju pomoraca i drugima. Na temelju dobivenih rezultata razmotrit će se mogućnost obrane hrvatskih pomoraca i brodova u slučajevima piratskih napada, dodaje se u priopćenju.

06.07.2011. 15:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh