« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
IVO JOSIPOVIĆ

Hrvatska proklamirala politiku nulte tolerancije na korupciju

Hrvatski predsjednik iznio je u svom prvom istupu pred Vijećem Europe presjek stanja demokracije, ljudskih prava, pravde i sloboda u Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Europska unija

,

Vijeće Europe

,

Ivo Josipović

Veliki dio opsežnog izlaganja Josipović je posvetio području koje pokriva poglavlje iz pregovora o članstvu u Europsku uniju - Pravosuđe i temeljna prava - a koje je od posebnog interesa i za Vijeće Europe, međunarodnu organizaciju koja je osnovana s ciljem jačanja demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države.

"Hrvatska vlada je proklamirala politiku nulte tolerancije na korupciju, koja je u jednom trenutku ozbiljna prodrla i u same državne strukture, kao i u gospodarsku praksu. Tu političku praksu podržale su sve političke opcije koje danas djeluju na sceni u Hrvatskoj...Rezultati su značajni, otkriveno je nekoliko velikih korupcijskih afera, velik je broj osumnjičenih, čak i nekih iz visoke politike. Sada ulazimo u fazu suđenja i preostaje vidjeti koji će biti rezultati tih procesa. Međutim, već sada možemo reći da u društvu raste svijest o važnosti sveobuhvatne borbe protiv korupcije", istaknuo je u svom govoru predsjednik Josipović.

Josipović je rekao da je i u borbi protiv organiziranog kriminala učinjen veliki iskorak, posebice kroz čvršću suradnju s nadležnim institucijama iz država u hrvatskom okruženju te donošenjem novog kaznenog zakona koji omogućava pljenidbu imovine u slučaju dokazanog kriminalnog djela.

Dobar dio govora Josipović je posvetio posljedicama rata na prostoru bivše Jugoslavije i rješavanju pitanja koja su iz toga proistekla, poput suđenja za ratne zločine, Haškog suda, povratka izbjeglica. "U hrvatskom društvu nije uvijek postojala potpora za suradnju s Haškim sudom. Prolazilo se kroz razne faze suradnje i nesuradnje koje su sada iza nas. Danas s punom odgovornošću mogu reći da su hrvatski građani i hrvatska vlada prihvatili činjenicu da je suradnja s Haškim sudom nužnost koja pridonosi raščišćavanju zločina u ratu i vraća ih tamo kamo spadaju - u sferu individualni počinitelja krivnje, a izvan nedopustive sfere kolektivne krivice", rekao je Josipović dodajući da "nijedan narod u konfliktu od ranih devedesetih nije kriv, krivi su oni pojedinci kojima je dokazano da su izvršili zločin i za to moraju biti kažnjeni".

Govoreći o pitanju izbjeglica, Josipović je rekao da danas za njihov povratak ne postoji zapreka u obliku fizičke nesigurnosti, nego se poteškoće odnose na pronalaženje posla i na ekonomski položaj. Rekao je da sada u tijeku proces identifikacije stvarnog broja onih koji se žele vratiti i utvrđivanje njihova stvarnog statusa i potreba.

"Ovom prilikom želim naglasiti da svesrdno podržavam obnovu procesa regionalnog i bilateralnog dogovaranja koji se odvija u dobroj volji i očekujem da će se pronaći zadovoljavajuća rješenja koja će preostalim izbjeglicama konačno omogućiti da organiziraju život u svom starom ili novom domu te da ćemo tako završiti ovo mučno poglavlje naše prošlosti", rekao je. (hina/metro-portal)

21.06.2010. 16:13:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh