« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
UVIJEK NA ZAČELJU

Hrvatska pri dnu europske ljestvice zapošljivosti starijih

U zemljama EU-a je od 2000. do 2009. zaposlenost starijih od 55 godina porasla s 39,7 na 49,1 posto

Radnici
Radnici (Deviantart)
Više o

Europska unija

,

Hrvatska

,

posao

,

starije osobe

,

zapošljivost

,

zaposlenja

Hrvatska je na europskom začelju po zapošljivosti starijih radnika u dobi od 55. do 64. godine, a zemlje EU-a uspjele su produžiti njihov radni vijek i postići cilj od 50-postotne zaposlenosti te skupine, rekao je mr. Teo Matković s Pravnog fakulteta u Zagrebu na današnjem okruglom stolu časopisa Banka i Instituta za javne financije.

U zemljama EU-a je od 2000. do 2009. zaposlenost starijih od 55 godina porasla s 39,7 na 49,1 posto te gotovo dosegnula svoj cilj, kazao je Matković na skupu "Analiza mirovinskog sustava" posvećenu vezi tržišta rada i mirovinskog sustava.

U Hrvatskoj udio starijih radnika stalno raste u ukupnu radno aktivnom stanovništvu pa je 2008. bio 18 posto, a stručnjaci procjenjuju da će 2040. biti 24 posto, naveo je Matković.

Stoga je nužno, smatra, razmotriti načine za poboljšanje njihove zapošljivosti jer je i istraživanje provedeno među tom populacijom pokazalo da bi 50 posto njih, koji su ostali bez posla, ponovno radilo kad bi to moglo.

Istraživanje je pokazalo i da su žene iznad 55 godina rijetko zastupljene na tržištu rada te da najviše rade osobe s visokom stručnom spremom iako su one u populaciji starijih radnika velika manjina. Hrvatska je značajka da su stariji radnici u općoj nezaposlenosti u manjini, ali kad jednom izgube posao, više ga ne mogu naći.

Dr. Maja Vehovec s Ekonomskog instituta u Zagrebu predstavila je rezultate istraživanja o stajalištima 200 slovenskih i 219 hrvatskih poduzeća o starijim radnicima. Ona, među ostalim, pokazuju da poslodavci smatraju kako stariji radnici ne pokazuju inicijativu i motivaciju za rad, ali da su odaniji i pošteniji od mlađih radnika.

17.03.2011. 14:36:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh