« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
PROMJENE

Hrvatska prelazi na DVB-T2

Sustav DVB-T2, uz usporedive uvjete prijama, nudi veću fleksibilnost te do 50% veći prijenosni kapacitet u odnosu na DVB-T sustav

I opet promjene...
I opet promjene... (FreeDigitalPhotos)
Više o

HAKOM

,

DVB-T2

,

digitalni program

HAKOM je objavio „Preporuku o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u Hrvatskoj" koja predstavlja minimalne tehničke zahtjeve koje DVB-T2 prijamnici trebaju zadovoljiti kako bi se u osigurala visoka kvaliteta prijama usluga digitalne zemaljske televizije slobodnik za prijem.

Ova preporuka razvijena je suradnjom HAKOM-a s predstavnicima Agencije za elektroničke medije, mrežnih operatora i operatora multipleksa, javnog i privatnih televizijskih nakladnika te predstavnika akademske zajednice.

Završetak dodjele „druge digitalne dividende" za usluge u mrežama pokretnih komunikacija u većini država članica EU očekuje se do 30. lipnja 2020. Takva preraspodjela radiofrekvencijskog spektra omogućit će daljnji razvoj širokopojasnih usluga putem mreža pokretnih komunikacija, ali i znatno smanjiti raspoloživost tog spektra za digitalnu televiziju. Kako bi se omogućilo ekonomično odašiljanje TV sadržaja visoke razlučivosti („HD") u zemaljskim mrežama i olakšao razvoj novih usluga, nužan je prijelaz na učinkovitiji DVB-T2 sustav s H.265/HEVC video kodiranjem.

Sustav DVB-T2, uz usporedive uvjete prijama, nudi veću fleksibilnost te do 50% veći prijenosni kapacitet u odnosu na DVB-T sustav. Početak prelaska usluga digitalne zemaljske televizije slobodnih za prijam u javnosti s DVB-T na DVB-T2 u Republici Hrvatskoj planira se u 2019, priopćeno je iz HAKOM-a.

Objava Preporuke jedan je od prethodnih uvjeta za označavanje DVB-T2 prijamnika posebnim logom, koji će jamčiti da su u skladu sa standardom odašiljanja u Hrvatskoj, a potrošačima olakšati kupovinu. Odabir loga, kao i propisivanje postupka certificiranja prijamnika za hrvatsko tržište, planirano je u 2018.

Trenutno nije poznato hoće li država i ovaj puta subvencionirati kupovinu digitalnih prijemnika koji mogu emitirati DVB-T2 signal.

Korisnici kabelske, internetske i satelitske televizije neće morati ništa mijenjati jer će prijelaz na novi standard emitiranja napraviti njihovi pružatelji usluga.

26.07.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh