« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
DOING BUSINESS 2011.

Hrvatska napredovala u izvješću Svjetske banke o uvjetima poslovanja

Hrvatska je sa 103. mjesta u prošloj došla na 84. mjesto u ovoj godini, a u regiji su od nas bolje Slovenija, Makedonija i Mađarska

Hrvatska napredovala u izvješću Svjetske banke o uvjetima poslovanja
Hrvatska napredovala u izvješću Svjetske banke o uvjetima poslovanja (Shutterstock)
Više o

Svjetska banka

,

Doing Business

,

uvjeti poslovanja

Svjetska banka objavila je godišnje izvješće o uvjetima poslovanja u 183 zemlje članice "Doing Business 2011.", u kojem je Hrvatska napredovala sa 103. mjesta u prošloj na 84. mjesto u ovoj godini.

"Hrvatska je pojednostavila i ubrzala dobivanje građevinske dozvole, zamijenivši lokacijsku dozvolu i potvrdu nacrta projekta s jednom potvrdom. Također je olakšala pokretanje poslovanja, omogućivši društvima s ograničenom odgovornošću podnošenje zahtjeva za upis u sudski registar elektroničkim putem preko javnog bilježnika", navodi se u izvješću Svjetske banke.

U izvješću se uvjeti za pokretanje i poslovanje poduzeća vrednuju s aspekta poslovne regulative po osam kriterija, a ove je godine uveden i novi kriterij kumulativnih promjena poslovnog okruženja u posljednjih pet godina, po kojem je Hrvatska na visokom četvrtom mjestu među 25 zemalja regije istočne Europe i srednje Azije.

U standardnim kategorijama izvješća, kao što su pokretanje poduzeća, dobivanje građevinske dozvole, uknjižba vlasništva, dobivanje kredita, plaćanje poreza, prekogranično trgovanje, rješavanje trgovinskih sporova i uvjeti stečajnog postupka, Hrvatska je uglavnom bolja od prosjeka regije ili blizu prosjeku.

Regija istočne Europe i srednje Azije već je osmu godinu zaredom bila najaktivnija u unaprjeđenju poslovne regulative za domaće tvrtke. Ranije su mnoge promjene bile potaknute izgledima za pridruživanje EU, a odnedavno je financijska kriza potaknula nove aktivnosti. U protekloj je godini 21 od 25 ekonomija regije poboljšala poslovnu regulativu.

"Gospodarstva najviše pogođena financijskom krizom, posebno u istočnoj Europi, provela su regulatorne reforme u protekloj godini kako bi malim i srednjim poduzećima olakšale oporavak i stvaranje novih radnih mjesta", kazala je Svetlana Bagaudinova, autorica izvješća za regiju.

Na globalnoj razini, u protekloj su godini vlade 117 zemalja provele 216 regulatornih reformi kako bi olakšale pokretanje i poslovanje poduzeća, ojačale transparentnost i vlasnička prava, te učinile učinkovitijim rješavanje trgovinskih sporova i stečajnih postupaka, navodi se u "Doing Business 2011".

Globalno, poslovanje ostaje najlakše u zemljama visokih prihoda OECD-a, a prvih pet mjesta drže Singapur, Hong Kong, Novi Zeland, Velika Britanija i SAD, dok su na začelju ljestvice zemlje subsaharske Afrike i južne Azije.

Od zemalja iz hrvatskog susjedstva, na 38. mjestu ljestvice je Makedonija, Slovenija je 42., Mađarska 46., Crna Gora je na 66. mjestu, Italija na 80., Srbija na 89., Bosna i Hercegovina je 110., a Kosovo je na 119. mjestu. (hina/metro-portal)

04.11.2010. 09:23:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh