« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
INDEKS KORUPCIJE

Hrvatska na 66. mjestu tablice korumpiranosti

Transparency International svake godine objavi tablicu korupcije u zemljama svijeta, pa je tako Novi Zeland najmanje korumpiran, Somalija najviše, a Hrvatska je pozicionirana na 66. mjesto

Indeks korumpiranosti
Indeks korumpiranosti (Transparency International)
Više o

korupcija

,

Hrvatska

,

Transparency International Hrvatska

,

indeks korumpiranosti

Međunarodna udruga s bazom u Njemačkoj, Transparency International, svake godine objavi tablicu korumpiranosti zemalja svijeta.

Ove godine, 2011. ocijenjene su 182 države, a najviši rezultat postigao je Novi Zeland s rezultatom od 9.5. u ovome slučaju što je veći rezultat to je manji stupanj korupcije u zemlji.

Hrvatska je plasirana na 66. mjesto s indeksom korupcije 4, dok je u susjednoj Sloveniji indeks 5.9 što ju pozicionira na 35. mjesto, a Srbija je zauzela 86. poziciju s indeksom od 3.3.

Tablica se izrađuje na bazi percepcije korumpiranosti u zemlji, što znači da građani ocjenjuju stanje u zemlji brojčanim rasponom od 0 do 10. Ocjena 0 znači da je zemlja korumpirana do srži, a desetka ide apsolutno poštenoj i čistoj zemlji u kojoj korupcije nema ni u natruhama.

Najmanje korumpirana zemlja je Novi Zeland, a odmah za leđima mu pušu Danska, Finska, Singapur, Norveška, Nizozemska, Austrija, Švicarska i Kanada. Najkorumpiranjije zemlje su Somalija, Sjeverna Koreja, Mianmar, Afganistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Sudan, Irak, Haiti i Venezuela.

Kompletnu tablicu možete pogledati OVDJE

05.12.2011. 17:05:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh