« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NIJE LOŠE

Hrvatska među najboljim zemljama za život drži 28. mjesto

Prema mišljenju analitičara Newsweeka, najbolja zemlja za život je Finska, a slijede ju Švicarska, Švedska i Australija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Hrvatska

,

život

,

najbolje zemlje za život

Hrvatska je zauzela 28. mjesto među sto zemalja koje su najbolje za život na svijetu, u analizi što ju je proveo američki časopis Newsweek. Kako je objavio Newsweek, najbolja zemlja za život je Finska, a slijede ju Švicarska, Švedska i Australija. Hrvatska je zauzela 28. mjesto, a susjedna Slovenija 24.

Analitičari Newsweeka vrjednovali su uvjete za život u pet kategorija: obrazovanje, zdravlje, kvaliteta života, gospodarska dinamika i političko okružje. U kategoriji obrazovanja ocijenjene su akademske mogućnosti u zemlji a u kategoriji zdravlja očekivani životni vijek. U kategoriji kvalitete života analitičari su ocjenjivali gospodarske pokazatelje vezane za različite kategorije pučanstva, siromaštvo, životni standard, fizičko okružje kao što je stopa zločina i čistoća okoliša te gospodarsku sigurnost.

Kategorija gospodarske dinamike obuhvaća gospodarski rast, gospodarsku rasprostranjenost, inovacije, vitalnost gospodarstva i tržište kapitala, a kategorija političkog okružja uzima u obzir različite izvore koji ocjenjuju stanje političkog sustava. Hrvatska je dobila najviše bodova u kategoriji obrazovanja (90,46 od mogućih sto) i zdravlja. Među deset zemalja najboljih za život sedam ih je iz Europe. Hrvatska je ispred Poljske, Slovačke, Estonije i Mađarske. (hina/metro-portal)

18.08.2010. 00:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh