« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
Zagreb

Hrvatska još neće priznati Kosovo

Odluke će Hrvatska uskladiti s EU s time da će voditi računa o odnosima sa Srbijom

Prvo veleposanstvo Kosova u regiji otvorit će se u Hrvatskoj
Prvo veleposanstvo Kosova u regiji otvorit će se u Hrvatskoj
Više o

Kosovo

,

priznanje

Iako se neslužbeno najavljivalo da će Hrvatska već u četvrtak priznati Kosovo, predsjednik Stjepan Mesić jučer je rekao kako se to ipak neće dogoditi tako brzo. Hrvatska će, rekao je Mesić, ‘dobro osluškivati što poduzimaju zemlje EU’, ali i voditi računa o zadržavanju dobrih odnosa i sa Srbijom i s Kosovom.

- Mi želimo zadržati dobre odnose sa Srbijom i s Kosovom, ali želimo priznati i  realitete. Nije toliko važno hoćemo li priznati Kosovo dan ili dva prije ili kasnije, bitno je donijeti pravednu odluku, dobro izabrati tajming i za jednu i za drugu stranu, da odluka bude prihvatljiva i regiji i izvan regije- rekao je predsjednik Mesić. Predsjednik je jučer  primio veleposlanika Republike Srbije Radivoja Cvetičanina koji mu je predao poruku srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Očekuju priznanjeUnija zajednica Albanaca u Hrvatskoj, koja okuplja oko 35 tisuća Albanaca, od kojih najveći dio potječe sa Kosova, jučer je najavila kako očekuje da će Hrvatska priznati državu Kosovo nakon što to učine neke od zemalja EU. Predsjednik Nacionalne koordinacije vijeća albanske manjine Luigj Daka rekao je  da će u Hrvatskoj biti otvoreno prvo kosovsko veleposlanstvo u regiji. 

U Banskim dvorima jučer se održan sastanak državnog vrha u povodu proglašenja neovisnosti Kosova. Predsjednici države, Vlade i Sabora, Stjepan Mesić, Ivo Sanader i Luka Bebić dogovorili su se da će Hrvatska nastaviti pratiti i analizirati situaciji. U priopćenju sa sastanka poziva se na odmjerenost i dugoročne interese očuvanja mira u regiji, ponovljeno je da će Hrvatska po pitanju Kosova slijediti sigurnosnu i vanjsku politiku EU-a te je naglašeno da će nakon cjelovite prosudbe svih relevantnih činjenica i učinaka odluke o proglašenju nezavisnosti Kosova ‘Vlada pokrenuti odgovarajući postupak u skladu sa Ustavom’.

- Hrvatska pregovara s EU i želi biti dio europske obitelji. Kad je riječ o svim vanjskopolitičkim pitanjima, pa tako i po pitanju Kosova, mi ćemo pratiti što se događa i bit ćemo dio velikog dijela članica EU koje će Kosovo priznati, a kada će to biti, u ovom trenutku ne mogu reći-  kazao je premijer Sanader. (Metro) 

18.02.2008. 23:13:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh