« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
BALKAN STUDY

Hrvatska je uključena u istraživanje o nasilju nad djecom

Međunarodni istraživački projekt sufinancira EU, a obuhvatit će 30 tisuća djece i njihove roditelje

(Dreamstime)
Više o

djeca

,

obiteljsko nasilje

,

zlostavljanje

,

Marina Ajduković

,

zanemarivanje

Hrvatska će biti uključena u međunarodno epidemiološko istraživanje o nasilju nad djecom u jugoistočnoj Europi, koje će obuhvatiti 30 tisuća djece u dobi od 11 do 16 godina i njihove roditelje, a kod nas će se taj projekt odvijati preko Studijskog centra socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta, navodi se u današnjem priopćenju.

Cilj projekta je prikupljanje relevantnih informacija o planiranju i daljnjem unapređenju preventivnog i tretmanskog rada u području zlostavljanja i zanemarivanja djece. Jedan od očekivanih ishoda je i harmonizacija pristupa zdravlju djece, navodi u priopćenju voditeljica projekta za Hrvatsku prof. Marina Ajduković.

Predstavnici Studijskog centra socijalnog rada sudjelovali su ovoga mjeseca u Ateni na prvom sastanku sudionika istraživanja gdje su predstavljena iskustva zemalja u radu sa u zlostavljanom djecom. Hrvatski su predstavnici, kako se ističe, sa zadovoljstvom utvrdili da naša zemlja prednjači u tom području po mnogim aspektima u odnosu na ostale zemlje u ovom dijelu Europe.

"Očekujemo da će sudjelovanje u ovom projektu, uz izuzetno vrijedne podatke o prevalenciji i incidenciji zlostavljanja i zanemarivanja djece, omogućiti i institucionalno jačanje vezano uz pripremu, prijavu i provođenje istraživačkih projekta iz fondova EU", navodi se u priopćenju Studijskog centra socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Međunarodni projekt čije aktivnosti počinju u siječnju 2010., trajat će tri godine, a odvija se pod koordinacijom grčkog tima kojeg vodi dr. George Nikolaides iz Centra za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanje djece Instituta za dječje zdravlje u Ateni. Uz navedeni institut, u projektu će sudjelovati odgovarajuće istraživačke institucije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Rumunjske, Srbije i Turske.

Međunarodni istraživački projekt "Balkan Epidemiological Study on Child Abuse and Neglect" sufinancira Europska unija u sklopu prestižnih FP7 projekta, kojima EU potiče znanstvena istraživanja i istraživačku suradnju među zemljama članicama i zemljama kandidatkinjama. (hina/metro-portal)

26.12.2009. 16:12:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh