« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
GLOBALNI MIROVNI INDEKS

Hrvatska je oaza mira

Prema globalnom mirovnom indeksu Hrvatska je 35. najmirnija zemlja na svijetu

Fotografija vijesti
Više o

nemiri

,

sukobi

,

mirovni indeks

,

Institut za ekonomiku i mir

Prema listi Instituta za ekonomiku i mir (IEP) Hrvatska se nalazi na 35. mjestu najmirnijih zemalja svijeta, s prosječnom ocjenom od 1,6 (ocjena jedan je najbolja, a pet najlošija) prema globalnom mirovnom indeksu.

Pri izračunavanju mirovnog indeksa gledaju se 23 kriterija, od građanskih nemira, kriminala i vojne potrošnje, do upletenosti u vojne sukobe i odnosa sa susjedima.

Hrvatska je najbolje ocijenjena u broju pogibija u vanjskim i unutarnjim sukobima, izvozu oružja, broju samoubojstava, broju raseljenih, terorističkim napadima, političkom teroru i financiranju misija UN-a. Najlošije ocjene Hrvatska je dobila u kategoriji pristupa oružju (4,0), percepcije kriminala u društvu (3,0), sigurnosnom osoblju i policiji (3,0) te vojnoj sposobnosti (3,0).

Najveće pojedinačno pogoršanje dogodilo se u Siriji gdje svakodnevno u krvavim sukobima pobunjenika i vojske odane režimu pogiba na desetke osoba.

Najmirnije zemlje svijeta su Island, Danska, Novi Zeland, Kanada, Japan, Austrija, Irska, Slovenija, Finska i Švicarska, a najgore su Somaliji, Afganistan, Sudan, Irak, DR Kongo, Rusija, Sjeverna Koreja, Srednjoafrička Republika, Izrael, Pakistan, Sirija i Libija.

12.06.2012. 09:51:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh