« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
Nadan Vidošević:

Hrvatska je ekonomski ugrožena zemlja

Vidošević se pita možemo li još nešto prodati, na primjer otoke, vode ili njive

(Damir Krajač/Cropix)
Više o

Nadan Vidošević

,

predsjednički izbori

,

predsjednički kandidat

,

predsjednička kampanja

Nezavisni predsjednički kandidat Nadan Vidošević izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Zadru kako je Hrvatska ekonomski ugrožena zemlja.

Napomenuo je kako po nastupima ostalih kandidata Hrvatska izgleda kao da je sređena zemlja, te ustvrdio da u ovom trenutku Republika Hrvatska ne može platiti ni jednu lipu kamata na vanjski dug.

"Na pragu smo bankrota. Ako to ne shvaćamo onda ništa ne razumijemo", dodao je Vidošević. Kaže da Hrvatska, odnosno njezini građani, imaju parcelu koja je upisana u europskom katastru ali nad njom je hipoteka.

"Nije istina da se ne mogu rasprodati još neke nekretnine, tu su otoci, vode, njive... Hoćemo li sve to prodati?", upitao je.

Vidošević je ocijenio kako stanje nije beznadno, jer se može izići iz ove situacije kao što su svojedobno za manje od jednog radnog vijeka iz velikih kriza izišli Japan, Koreja, Finska.

Da bi se to postiglo Hrvatska mora iskoristiti sve svoje komparativne elemente, kazao je. Hrvatska ima izvrstan prometni položaj, ima luke, ceste, naftovod i plinovod, a to nema niti jedna zemlja u okruženju. Sve to treba aktivirati, kazao je Vidošević.

Potrebno je uspostaviti učinkovit sustav protiv kriminala, jer "investicije neće doći u lupešku zemlju u kojoj i država 180 dana kasni s plaćanjem svojih obveza", dodao je.

Nužno je aktivirati goleme potencijale u poljoprivredi, rekao je Vidošević, napomenuvši kako je u Hrvatskoj je primjerice, "samo 20 posto hrvatskih šuma komercijalizirano".

Govoreći o intelektualnom kapitalu časničkog kadra kao o neiskorištenom potencijalu, Vidošević je naglasio kako su mnogi hrvatski časnici nakon Domovinskog rata otišli u SAD, završili su najbolje vojne akademije, a danas nijedan od njih nije ni u jednom nadzornom odboru hrvatskih javnih poduzeća.

Zaključio je da je potencijal Hrvatske silan te da Hrvatsku neće urediti niti Washington ni Moskva nego možemo sami mi sami. (hina/metro-portal)

16.12.2009. 14:26:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh