« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
GORDAN JANDROKOVIĆ:

Hrvatska ima argumente za otvaranje svih poglavlja u travnju

Hrvatska sa svoje strane poduzima sve da se poglavlja otvore, ali na državama članicama je da verificiraju naša postignuća, kaže Jandroković

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

pregovori s EU

,

Gordan Jandroković

,

Samuel Žbogar

,

pregovaračka poglavlja

,

Angel Lossada

,

slovenija blokada

Hrvatska čini sve da se preostala neotvorena poglavlja otvore na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u drugoj polovici travnja i vjeruje da ima dobrih argumenata da se to i dogodi, izjavio je u utorak u Bruxellesu ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

"Volio bih da se otvore sva poglavlja. Hrvatska sa svoje strane poduzima sve kako bi se dogodilo, međutim na državama članicama je da verificiraju naša postignuća, a ja vjerujem da imaju dovoljno dobrih argumeneta da se sva poglavlja otvore u travnju", izjavio je Jandroković nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, najvišeg zajedničkog EU-a i Hrvatske za nadzor provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Hrvatska je do sada otvorila 30 od 33 poglavlja o kojima se pregovara. Preostalo je još otvoriti Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Španjolski državni tajnik za vanjske poslove Angel Lossada, koji je na sastanku predvodio izaslanstvo EU-a, rekao je kako je cilj španjolskog predsjedništva da se otvore sva preostala i zatvori što je moguće veći broj poglavlja. Na sljedećoj pristupnoj konferenciji u drugoj polovici travnja također se očekuje da bi Hrvatska mogla zatvoriti pregovore u dva poglavlja - Sloboda kretanja roba i Porezi.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u ponedeljak u Bruxellesu da je još uvijek upitno hoće li poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, na čije otvaranje Slovenija još nije uklonila svoje rezerve, biti spremno za otvaranje u travnju.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele je rekao da je na konferenciji o zapadnom Balkanu proteklog vikenda na Brdu kod Kranja, koju su zajednički organizirali Slovenija i Hrvatska, učinjen korak naprijed prema otvaranju poglavlja Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

"Dobra je vijest da je slovenski ustavni sud kazao da je sporazum u skladu sa slovenskim ustavom. Nama je važno da slovenski parlament što prije ratificira arbitražni sporazum kako bismo na civiliziran način, europski način riješili to pitanje koje je otvoreno skoro 20 godina", rekao je Jandroković.

U zajedničkom priopćenju objavljenom nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje kaže se da su pristupni pregovori s Hrvatskom dobro napredovali i da su ušli u završnu fazu.

U svojim stajalištima koje je EU pripremio za ovaj sastanak kaže se da je Hrvatska postigla znatan napredak u pristupnim pregovorima, a za njihov uspješan dovršetak tijekom ove godine treba nastaviti reforme u području vladavine prava, javne uprave i gospodarstva.

"Na temelju dosadašnjeg napretka, Hrvatska mora nastaviti reformske napore, posebice u ključnim područjima poput pravosuđa i javne uprave, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, poštovanja i zaštite manjinskih prava, uključujući povratak izbjeglica, procesuiranja ratnih zločina i nastavka gospodarskih reformi kako bi izgradila uvjerljivu provedbenu bilancu u tim područjima", kaže se u stajalištima EU-a i dodaje da će rezultat tih reformi i pravodobno ispunjavanje mjerila imati ključnu važnost "ako Hrvatska želi postići svoj cilj dovršetka pristupnih pregovora 2010. godine." (hina/metro-portal)

23.03.2010. 18:43:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh