« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BORBA PROTIV KRIMINALA

Hrvatska i Srbija potpisale sporazum o međusobnom izručenju

Sporazum će se početi privremeno primjenjivati odmah, a privremena primjena trajat će do ratifikacije sporazuma u zakonodavnim tijelima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Aleksandar Dimitrijevic / Cropix )
Više o

Srbija

,

Hrvatska

,

sporazum o izručenju

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović i srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović potpisali su u utorak u Beogradu Sporazum o međusobnom izručenju svojih državljana okrivljenih i osuđenih za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije.

Temeljem sporazuma dvije će zemlje izručivati svoje državljane ili osobe bez državljanstva, okrivljene i osuđene za organizirani kriminal i korupciju, s prebivalištem u državi kojoj je upućena molba za izručenje.

Ministar Šimonović kazao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji kako je sporazum iznimno važan za odnose između dviju država kao i odnose u regiji te za put Hrvatske i Srbije ka Europskoj uniji.

"Ovaj sporazum odraz je čvrste namjere da se zajednički borimo protiv organiziranog kriminala i ostalih vrsta zločina u regiji. Sporazum je iznimno značajan korak u jačanju povjerenja između dviju država", naveo je Šimonović, dodajući kako je sporazum bitan i za cijelu regiju. Sporazum će, kako je rekao, imati "vrlo brze i vrlo konkretne učinke" te mora imati i bitnu preventivnu funkciju.

Ministrica Malović ugovor je ocijenila povijesnim, navevši da je on rezultat zajedničkog opredjeljenja za unapređenjem suradnje u području pravosuđa. Njime se, kako je rekla, pridonosi ostvarenju dva cilja srbijanske vlade, europskih integracija i borbi protiv organiziranog kriminala, kao i unapređenju odnosa između dviju zemalja. (hina/metro-portal)

29.06.2010. 14:29:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh