« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
JAAP DE HOOP SCHEFFER:

Hrvatska i Albanija su model za zemlje regije

Očekuje se da će Makedonija uskoro ući u NATO, a BiH i Crna Gora imaju međunarodnu potporu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kosovo

,

NATO

,

EULEX

,

Makedonija

,

Crna Gora

,

Hrvatska

,

BiH

,

Albanija

,

Jaap de Hoop Scheffer

,

Davor Božinović

,

Partnersko vijeće Američko-jadranske povelje

,

A5

,

KFOR

Državni tajnik za europske integracije Davor Božinović sudjelovao je u petak u Tirani na sastanku Partnerskog vijeća Američko-jadranske povelje koji je otvorio glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer istaknuvši da je nedavni ulazak Hrvatske i Albanije u NATO model za sve zemlje regije.

"Način ulaska Albanije i Hrvatske u NATO bio je model", rekao je Scheffer dodavši da Savez nikoga ne isključuje i otvara svoja vrata svim zemljama regije koje mu žele pristupiti.

Na ministarskom sastanku potvrđena je važnost Američko-jadranske povelje (A5) u jačanju regionalne suradnje, izgradnji povjerenja i poticanja euroatlantskih integracija te je istaknuta uzajamna potpora i solidarnost zemalja sudionica na njihovu putu prema NATO-u i EU-u. Članice A5 su Albanija, BiH, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija.

Sudionici su u završnoj deklaraciji izrazili očekivanje da će Makedonija uskoro postati članicom NATO-a te su dali snažnu potporu BiH te Crnoj Gori.

Istaknuli su važnost Deklaracije sa summita u Strasbourgu i Kehlu u kojoj je pohvaljeno izvrsno funkcioniranje NATO-ove misije KFOR te se pozdravlja razmještaj EU Misije vladavine prava na Kosovu (EULEX).

Glavni tajnik Scheffer sastao se tijekom boravka u Tirani s albanskim premijerom Saliem Berishom i predsjednikom Bamirom Topiem koji mu je uručio odličje "Gjergj Kastrioti Skenderbeu" zbog potpore albanskome narodu, a Sveučilište u Tirani dodijelilo mu je počasni doktorat. (hina/metro-portal)

08.05.2009. 18:24:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh