« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
zato štedimo

Hrvatska Hypo banci daje 34,58 milijuna eura

Vlada prihvatila tekst sporazuma nagodbe s Hypo bankom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara, CROPIX)
Više o

Hypo banka

,

arbitraža

,

dug Hypo banci

Hrvatska Vlada prihvatila je danas tekst sporazuma o nagodbi s Hypo bankom prema kojemu će se toj banci kojoj je arbitraža u Londonu dosudila iznos 44,5 milijuna eura isplatiti 20 posto manje, odnosno 34,58 milijuna eura, doznaje se u Vladi.

Analiza pravnih stručnjaka utvrdila je da postoje mala, gotovo nikakva mogućnost dobivanja pravnog spora za pobijanje odluke arbitraže, kao i da bi pokretanje takvog pravnog osporavanja izazvalo puno veće troškove nego sada. S takvom ocjenom složilo se i Državno odvjetništvo pa je Vlada prihvatila tekst sporazuma nagodbe s Hypo bankom, izjavio je novinarima nakon zatvorenog dijela sjednice glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun.

Vlada je, naime, 24. listopada odgodila prihvaćanje sporazuma o nagodbi s Hypo bankom i od pravnih stručnjaka još jednom zatražila mišljenje da li ići u sudsko pobijanje arbitraže.

Dogovorenim sporazumom o nagodbi Hypo je pristao na 20 posto diskonta na arbitražom u Londonu dosuđeni iznos (dosuđeno je bilo 44,5 milijuna eura, a isplatilo bi se 34,58 milijuna), kao i da se ne obračunavaju kamate u vremenu od arbitražne odluke (krajem prošle godine) do isplate (4.901 euro dnevno).

Predviđeno je također da iznos dogovoren u nagodbi Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka plati u 12 mjesečnih rata.

Vlada je ovlastila i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca da potpiše sporazum s Hypo bankom, kazao je Mehun.

Spor s Hypo bankom vezan je uz privatizaciju Slavonske banke provedenu 1998., a u kojoj se naknadno utvrdilo da rizici u bilanci banke, koju je radio menadžment Slavonske banke, a potvrdila DAB nisu bili točno navedeni.

Zbog toga je Hypo 2003. pokrenula arbitražu u Londonu koju je i dobila krajem prošle godine, ali se razgovorima s tom bankom krajem prošlog mjeseca došlo do teksta nagodbe koji je sada prihvatila i Vlada. (hina/metro-portal)

14.11.2008. 15:00:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh