« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
COOL

Hrvatska dobila zvijezdu i egzoplanet - Stribora i Veles

Stogodišnjica Međunarodnog astronomskog saveza bila je povod da se diljem svijeta, u više od 110 zemalja, javnim natječajem imenuju egzoplaneti i zvijezde oko kojih kruže

Vrlo cool
Vrlo cool (Arhiva)
Više o

zvijezda

,

egzoplanet

,

Stribor

,

Veles

Hrvatska je ostavila trag u beskraju svemira. U sklopu obilježavanja 100. obljetnice Međunarodnog astronomskog saveza - u više od 110 zemalja objavljeni su natječaji kako bi dosad neimenovana nebeska tijela dobila nazive.

U Hrvatskoj je pristiglo stotinjak prijedloga. Na kraju - jednu smo zvijezdu nazvali Stribor, a jedan egzoplanet Veles.

Veles - ime slavenskog boga zemlje, voda i podzemlja koje su predložili Dubrovčanin Đorđe Njegovanović i Splićanka Maja Lukač, zauvijek će nositi egzoplanet u dalekom kutku svemira.

Dobar mali teleskop - zimi i u noći, dosegnuo bi na hrvatskom nebu zvijezdu Stribora.

Ime Stribor - za zvijezdu oko koje se okreće egzoplanet Veles, predložila je dugogodišnja znanstvenica "Ruđera" Biserka Gržeta. A iako nevidljiv, "naš" Veles nije ni malen ni nezanimljiv, procjenjuju znanstvenici.

Stogodišnjica Međunarodnog astronomskog saveza bila je povod da se diljem svijeta, u više od 110 zemalja, javnim natječajem imenuju egzoplaneti i zvijezde oko kojih kruže.

Novi korak u popularizaciji astronomije bit će, najavljuju u "Ruđeru", javna promatranja zvijezda i maglica za sve školarce. Da svaki učenik teleskopom pronađe i upozna Stribora i Velesa, hrvatski trag u svemiru.

01.01.2020. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh