« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NAJVIŠA KATEGORIJA

Hrvatska dobila ocjenu "E" Centra Simon Wiesenthal

Hrvatska s Argentinom, Finskom, Grčkom, Rusijom i Slovenijom spada u zemlje u kojima nema poznatih osumnjičenika nacista i koje ne čine praktične korake da bi otkrile nove slučajeve

Centar Simon Wiesenthal
Centar Simon Wiesenthal (Wikipedia)
Više o

Hrvatska

,

Centar Simon Wiesenthal

,

nacisti

,

ocjena E

Njemačka je prvi put dobila najvišu ocjenu u godišnjem izvješću Centra Simon Wiesenthal o progonu nacističkih ratnih zločinaca, a Hrvatska na tom popisu, objavljenu u četvrtak, dobila je ocjenu E, kao zemlja "u kojoj nema poznatih osumnjičenih, i koja ne čini praktične korake da pronađe nove slučajeve".

Po novom izvješću, koje je dobila Hina, i koje se odnosi na razdoblje od travnja 2009. do ožujka 2010., Hrvatska je zajedno s Argentinom, Finskom, Grčkom, Rusijom i Slovenijom u kategoriji E, u kojoj su zemlje u kojima nema poznatih osumnjičenika i koje ne čine praktične korake da bi otkrile nove slučajeve". Hrvatska je u prošlom izvješću dobila istu ocjenu. Prvi put je još jedna zemlja uz SAD dobila najvišu ocjenu u progonu osumnjičenih nacističkih ratnih zločinaca, a to je Njemačka. Ocjena A pokriva zemlje s visokim i uspješnim stupnjem istrage i progona.

Direktor Centra Efraim Zuroff kazao je da je Mađarska loše ocijenjena jer nije zatvorila Sandora Kepira, osumnjičena za masovno ubojstvo civila 1944., a slično je prošla i Kanada jer nije izručila bivše naciste čak i kad im je ukinula državljanstva. Ukrajina, smatra Zuroff, nije do sada provela nijednu istragu o lokalnim nacističkim ratnim zločincima. Sveukupno, devet zemalja je dobilo loše ocjene, a pet ocjenu D, zbog "nedovoljnih ili neuspješnih napora" u progonu bivših nacista. U skupinu D je i Austrija napose jer nije procesuirala bivšeg šefa ustaške policije u Požegi Milivoja Ašnera. Zuroff je u izvješću naveo da je u zadnjih nekoliko godina porastao broj zemalja koje su počele nove istrage iako je od kraja Drugoga svjetskog rata prošlo 65 godina. U razdoblju koje pokriva novo izvješće otvoreno je ukupno 456 novih slučajeva, prema 63 godinu dana prije. U izvješću je i popis najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca, a na drugom mjestu je Milivoj Ašner.

13.01.2011. 17:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh