« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
NAPOKON

Hrvatska dobila kredit za osnivanje Venture Capital fonda

Ugovor o kreditu u iznosu od 20 milijuna eura za Projekt poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo kojim će se osnovati prvi hrvatski Venture Capital (VC) fond potpisan je u srijedu

Napokon će hrvatski startupi moći lakše do novaca
Napokon će hrvatski startupi moći lakše do novaca (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

Venture Capital fond

Hrvatska dobiva svoj prvi Venture Capital fond nakon što su ministar financija Lalovac i Carlos Pinerua, voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj potpisali ugovor o kreditu od 20 milijuna eura.

Ujedno je Pinerúa s predstavnicima HAMAG-BICRO-a potpisao ugovor o projektu, a rok dospijeća kredita denominiranog u eurima i uvećanog za fiksnu kamatnu maržu je deset godina, s četiri godine počeka. Kredit je 7. srpnja odobrio Odbor izvršnih direktora Svjetske banke.

Cilj projekta je osnažiti financiranje rizičnim kapitalom za inovativna mala i srednja poduzeća (MSP) i novoosnovana poduzeća u Hrvatskoj, ali i omogućiti jačanje privatnoga sektora, njegove produktivnosti i konkurentnosti.

Fond će u Hrvatskoj biti registriran kao zatvoreni fond i pod nazorom Hanfa-e. Bit će desetogodišnji fond denominiran u eurima uz mogućnost produljenja za dvije godine. Financiranje je javno i privatno financiranje u omjeru koji je u skladu s pravilima EU o državnim potporama, što značinajmanje 40 posto privatnog kapitala.

Upravitelj će biti privatno društvo za upravljanje fondovima odabrano putem međunarodnog natječaja.

09.07.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh