« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NOVI ROK

Hrvatska do prosinca mora odgovoriti na protutužbu Srbije

Srbiji je za pisani protuodgovor na podnesak Hrvatske, ICJ odredio rok do 4. studenoga 2011.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Haški sud

,

genocid

,

Hrvatska Srbija

,

protutužba

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu, glavno sudsko tijelo UN-a, odredio je rokove za podnošenje odgovora Hrvatske i protuodgovora Srbije vezano uz zahtjeve dviju strana u predmetu po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, priopćio je sud u četvrtak.

U nalogu datiranom s 4. veljače, ICJ je odredio rok do 20. prosinca 2010. za pisani odgovor Hrvatske na protutužbu Srbije za genocid, podnesenu 4. siječnja ove godine.

Srbiji je za pisani protuodgovor na podnesak Hrvatske, ICJ odredio rok do 4. studenoga 2011., navodi se u priopćenju.

Glavnina postupka u međudržavnim sporovima pred Sudom pravde u Haagu odvija se u pisanom obliku, a tek se u zadnjoj fazi postupka organizira usmena rasprava, nakon koje 15-člano sudsko vijeće ICJ-a donosi presudu.

ICJ je utvrdio da je prikladno "kako bi se osigurala stroga jednakost među stranakama, da zadrži pravo za Hrvatsku da izrazi svoje stavove po drugi put u pisanom obliku o protu-tvrdnjama Srbije", stoji u priopćenju.

U priopćenju ICJ-a također se navodi da je Sud uzeo na znanje činjenicu da je Srbija 4. siječnja 2010. podnijela protutužbu u kojoj od Suda traži da presudi i proglasi kako je "Hrvatska prekršila svoje obaveze prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tijekom i nakon operacije Oluja u kolovozu 1995., čineći djela čija je namjera bila da se uništi dio srpske nacionalne i etničke skupine koja živi u regiji Krajine".

Ta su djela, prema tvrdnjama iz protutužbe Beograda, počinjena ubijanjem pripadnika te skupine, nanošenjem teških tjelesnih ili mentalnih ozlijeda i namjernim stvaranjem životnih uvjeta sračunatih da dovedu do njezinog djelomičnog fizičkog uništenja.

Također se tvrdi da je Hrvatska prekršila Konvenciju o sprječavanju genocida time što je skovala urotu da počini genocid nad dijelom Srba na svom teritoriju te da je prekršila Konvenciju nekažnjavanjem počinitelja zločina genocida.

Na temelju toga Srbija je u protutužbi zatražila da Hrvatska odmah poduzme korake da osigura puno poštivanje Konvencije i kazni počinitelje zločina genocida, kao i da kompenzira štete hrvatskim Srbima, stvori uvjete za povratak i život izbjeglih Srba te da ukine nacionalne blagdane - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

S obzirom na odsustvo primjedbi Hrvatske o prihvatljivosti navoda iz protutužbe, Sud nije smatrao kako se od njega traži da u ovoj fazi definitivno odredi da li tvrdnje iz protutužbe Srbije ispunjavaju uvjete iz Pravila postupka suda.

Republika Hrvatska je 2. srpnja 1999. podnijela tužbu za genocid protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, čiji je pravni sljednik Srbija. (hina/metro-portal)

19.02.2010. 06:56:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh