« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
HANNES SWOBODA

Hrvatska članica EU najranije 2013.

Hrvatska može dovršiti pristupne pregovore u lipnju ove godine, a punopravna članica može postati najranije 2013. a najkasnije 2014. godine

Fotografija vijesti
Više o

Hannes Swoboda

,

Hrvatska

,

članstvo u EU

"Imamo široki konsenzus o Hrvatskoj. Pokušajmo završiti pregovore u lipnju, to svi žele i mislim da je to moguće", rekao je Swoboda u raspravi na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, koji je u drugom čitanju raspravljao o prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske, prenosi Hina. 

Upitan kad bi Hrvatska mogla postati punopravnom članicom, Swoboda je rekao da će Europski parlament, u slučaju da se pregovori dovrše u lipnju, moći najranije dati svoj pristanak na potpisivanje pregovora u listopadu. Nakon što Europski parlament da svoj pristanak, zemlje članice mogu potpisati pristupni ugovor, onda slijedi referendum u Hrvatskoj i mnoge zemlje članice neće započeti s ratifikacijom dok Hrvatska ne ratificira pristupni ugovor, objašnjava Swoboda.

"Ratifikacija faktički može početi tek početkom 2012. godine i bude li ratifikacija obavljena za godinu dana, to bi bilo za Guinnessovu knjigu rekorda i tom bi slučaju Hrvatska mogla postati članicom početkom 2013. godine. Bude li nekih problema s ratifikacijom, to bi moglo ići u pravcu 2014. godine i u svakom slučaju Hrvatska bi morala biti punopravna članica 2014. godine i sudjelovati na izborima za Europski parlament. To je realno, ja uvijek nastojim biti realan, ne želim stvarati iluzije", rekao je Swoboda.

25.01.2011. 19:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh