« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
TRENUTAK ISTINE

Hrvatska bi mogla završiti pristupne pregovore 21. lipnja 2011.

Neimenovani izovr iz europskih diplomatskih izvora izjavio je da bi Hrvatska u slučaju da ispuni sve tražene kriterije već na ljeto mogla okončati pregovore s EU

EU
EU (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Hrvatska

,

pristupni pregovori

"Trenutak istine" za hrvatske pristupne pregovore bit će 11. ožujka sljedeće godine kada Europska komisija objavi izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava i bude li sve u redu, pregovori će biti završeni na zadnjoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 21. lipnja, doznaje u utorak Hina iz europskih diplomatskih izvora.

"Jučer je Europska komisija najavila da će 11. ožujka 2011. objaviti izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava i to će biti trenutak istine. Od sada pa do kraja veljače ili početka ožujka, lopta je na hrvatskoj strani, da ispuni potrebne kriterije", rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan. Po informacijama tog izvora, mađarsko predsjedništvo će organizirati zadnju Međuvladinu konferenciju o pristupanju 21. lipnja sljedeće godine, "kada bi Hrvatska trebala zaključiti pristupne pregovore, naravno ako ispuni sve kriterije".

Hrvatska bi na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji 22. prosinca mogla zatvoriti pregovore u tri poglavlja - Pravda, sloboda i sigurnost, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Nakon toga, sljedeće poglavlje koje bi moglo biti spremno za zatvaranje početkom sljedeće godine je Ribarstvo. Hrvatska je u tom poglavlju ispunila mjerila za zatvaranje, EK radi na izradi nacrta zajedničke pozicije koji ne može dovršiti dok se ne riješe dvije stvari - hrvatski zahtjev za izuzeće u pitanju prava na uporabu tradicionalnih ribarskih alata i slovenski zahtjev koji se tiče "tradicionalnih ribarskih prava".

U Europskoj uniji smatraju slovenski zahtjev bilateralnim pitanjem koje bi trebala riješiti izravno s Hrvatskom.

Alexandra Cas Granje, direktorica u Općoj upravi za proširenje Europske komisije, zadužena za kandidatske zemlje, izjavila je u ponedjeljak da "Hrvatska i Slovenija moraju uspjeti riješiti bilateralna pitanja na bolji način od blokiranja pregovaračkih poglavlja". Po procjeni Europske komisije, dva od tri poglavlja s finacijskim implikacijama - Poljoprivreda i ruralni razvoj i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata - mogla bi se zatvoriti u prvom tromjesečju sljedeće godine, a treće poglavlje (Financijske i proračunske odredbe) nešto kasnije, vjerojatno na samom kraju pregovora.

U tom bi slučaju za sami kraj, za zadnju pristupnu konferenciju ostala još četiri poglavlja: 8 - Tržišno natjecanje, 23 - Pravosuđe i temeljna prava, 33 - Financijske i proračunske odredbe i 35 - Ostala pitanja, o kojem se ne vode pregovori i koje se uvijek zatvara na kraju. Da se takav scenarij ostvari, Hrvatska mora učiniti svoj dio posla, ponajprije u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje, ističe izvor. Na primjeru Hrvatske, Europska unija želi uputiti poruku zemljama iz njezina susjedstva da je pristupanje moguće kada se ispune uvjeti. S druge strane, javnosti u zemljama članicama, koja nerijetko ne gleda sa simpatijama na daljnje proširenje, želi se poslati poruka da je moguće "kvalitetno proširenje", stoga se inzistira da Hrvatska bude "sto posto spremna". (hina/metro-portal)

30.11.2010. 15:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh