« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
INDEKS SREĆE

Hrvati zadovoljni radnim uvjetima, ali ne i pravednošću plaće

Pokazalo je to najnovije istraživanje Nacionalnog indeksa sreće o kvaliteti radnog života

Zadovoljstvo radnom okolinom najveće je u Istri
Zadovoljstvo radnom okolinom najveće je u Istri (Shutterstock)
Više o

Hrvatska

,

posao

,

Nacionalni indeks sreće

Od same visine plaće, za sreću je važnija percepcija zaposlenika da su u odnosu na druge radnike pravedno plaćeni, a više od 60 posto zaposlenih ne donosi poslovne odluke i smatra da je njihova plaća nepravedna, pokazuje istraživanje provedeno na reprezentativnom uzorku od 750 građana Hrvatske starijih od 15 godina.

Istraživanje pokazuje da su zaposlenici najzadovoljniji radnim uvjetima, a najmanje zadovoljni pravednošću plaće koju dobivaju. Percepcija sigurnosti posla i zadovoljstvo visinom plaće nalaze se negdje između, pri čemu četvrtina sudionika percipira svoje poslove nesigurnim, a gotovo petina ljudi smatra da su joj plaće loše.

Zadovoljstvo radnom okolinom najveće je u Istri, Gorskom Kotaru i Primorju, a najniže u Zagrebu. Što se veličine životne sredine tiče, radnu okolinu najboljom procjenjuju stanovnici manjih naselja od 2.000 do 10.000 stanovnika.

Žene su značajno manje zadovoljne svojim poslom, dok su međuljudskim odnosima na poslu mnogo nezadovoljniji muškarci. Zadovoljstvo radnom okolinom najniže je kod onih između 45 do 54 godine i osoba srednjoškolskog obrazovanja.

Hrvati međuljudske odnose na poslu procjenjuju bitno boljima od zaposlenika iz Europske unije, što je vjerojatno posljedica kulturalno ukorijenjene tendencije naših građana da visoko cijene skladne odnose na poslu, te takve odnose traže i nalaze među svojim suradnicima, pokazuje istraživanje NIS-a. (hina/metro-portal)

11.11.2010. 14:33:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh