« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DAVOR PAVUNA:

Hrvati se boje biti izvrsni

VIDEO - Pionir zelene energetike i Obamin savjetnik objasnio je kako Hrvatska mora donijeti strategiju razvoja na temelju svojih prednosti

(Saša Zinaja/MedijskaMreža/Infopunkt.tv)
Više o

ekologija

,

INA

,

Davor Pavuna

,

Janaf

,

zelena energija

,

energetika

Prof. dr. sc. Davor Pavuna održao je u prostorijama Ekonomskog fakulteta predavanje na kojemu je govorio o odnosima Kine i SAD-a kao dvije najveće velesile. Nakon predavanja prof. Pavuna je razgovarao s urednikom internetskog portala Profitiraj.hr, Ivanom Jozićem.

Hrvatski znanstvenik koji je postao član Obaminog tima, odnosno savjetnik je američkog predsjednika za pitanja energetike, a nazivaju ga još i "pionirom zelene energetike“ naglasio je kako u bližoj budućnosti svijeta ne vidi kao bipolarnom između Kine i SAD-a već da važnu ulogu mogu igrati i zemlje Europske Unije ili BRIK-a, ali da su za sada glavni lideri ove dvije velesile.

Pavuna je govorio o hrvatskim znanstvenicima koji su po njemu jako dobri, ali da njihovi kineski kolege sve više napreduju jer su potaknuti egzistencijalnim problemima. Kina je prenapučena te je jednostavno teško nahraniti sve te ljude, to njihove znanstvenike gura naprijed, kaže Pavuna.

Mnogi u Hrvatskoj smatraju kako je on protiv Ine i JANAF-a, no Pavuna kaže kako on nije protiv tih kompanija već Hrvatska mora donijeti strategiju razvoja na temelju svojih prednosti, a to su po njemu nezagađenost i najvažnije čista voda što onda znači da se spomenute kompanije ne uklapaju u tu sliku.

Pavuna je dao i zanimljivu teoriju kako Hrvati imaju kapacitete za izvrsnost, ali se oni toga još uvijek boje. Naime, to je posljedica mentalnog sklopa koji je ostao iz vremena komunizma gdje se nitko nije smio isticati i još uvijek se nismo oslobodili takvog razmišljanja što se mora promijeniti. (Infopunkt/metro-portal)

Cijeli intervju s profesorom Pavunom pročitajte uskoro na Profitiraj.hr

19.02.2010. 07:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh