« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
BROJKE

Hrvati opet masovno krenuli na skijanje

Skijaška 'karavana' ljubitelja skijanja i odmora na snijegu iz Hrvatske ovog vikenda kreće prema europskim skijalištima

I opet preko 200 skijaša ide van Hrvatske
I opet preko 200 skijaša ide van Hrvatske (Arhiva)
Više o

skijanje

,

hrvatski tjedan

,

aranžmani za skijanje

Riječ je zapravo o tzv. hrvatskom skijaškom tjednu u većinom austrijskim, talijanskim i slovenskim skijalištima na koja u prvom tjednu siječnja, odmah nakon dočeka Nove, obično najviše putuju obitelji s djecom iz Hrvatske te su tada i cijene u nekim skijalištima nešto niže nego u drugim terminima.

Mada nema točnih podataka koliko ljudi iz Hrvatske putuje na skijanje, jer osim preko agencija i njihovih aranžmana, dosta ih ide i u individualnoj te organizaciji škola, klubova, udruga i slično, iz putničkih agencija ugrubo procjenjuju da bi ih u ovoj zimskoj-ski sezoni moglo biti oko 200 tisuća.

Najviše ih, blizu 70 posto, putuje u prvom tjednu Nove godine, od 2. do 10. siječnja jer je to zadnji tjedan školskih praznika, dok ostali skijaju od prosinca do početka travnja na različitim destinacijama po Europi.

U prilog ukupnoj brojki mogućih skijaša idu i prodajni rezultati skijanja ove sezone po agencijama koji su manje-više kod svih u porastu u odnosu na prošlu zimsku sezonu, od oko 10 pa i do 30 posto. To, kako ističu iz agencija, ipak pokazuje trend porasta odlaska domaćih skijaša na europska skijališta.

Osigurani uvjeti za skijanje

"Skijaši koji iz Hrvatske za vikend kreću put skijališta ne trebaju brinuti za snijeg jer će ga prema prognozama biti na svim popularnim skijalištima i baš se za vikend očekuje da 'zabijeli' sve kako treba", ističe za Hinu direktor zagrebačkog Kompasa Ivan Pukšar.

Kompas je ove sezone zabilježio 11-postotni porast prodaje skijaških aranžmana, a kao i svake godine skijanje najviše traže Zagrepčani, dok se promjena vidi u nešto većem zanimanju za talijanskim, a manjem za austrijskim skijalištima, što Pukšar pripisuje nešto povoljnijim cijenama u Italiji. Dosta se traži i Slovenija, što su zapravo tri tradicionalne skijaške destinacije za ski putnike iz Hrvatske.

"Bez obzira na prognozu, koja je sada ipak 'sklonija' skijanju, jer se na svim najtraženijim skijalištima najavljuje snijeg za vikend, svi koji putuju mogu biti mirni jer su osigurani uvjeti za skijanje osnježivanjem ako treba, kao i ostali sadržaji", ističe voditeljica komunikacija Atlasa Nikolina Frklić. Iz agencija ističu i kako su cijene skijanja manje-više slične prošlogodišnjima.

02.01.2016. 10:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh