« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
WTF?!

Hrvati obožavaju koristiti mobitel kad voze

Hrvatski auto klub pozvao je u srijedu vozače da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje jer predstavljaju opasnost za sigurnost u prometu

Mobitel i volan ne idu zajedno
Mobitel i volan ne idu zajedno (FreeDigitalPhotos)
Više o

vožnja

,

mobitel

HAK je na osnovu ankete i promatranja ponašanja vozača u vožnji zaključio da većina vozača koristi mobitel u vožnji, i to u podjednakoj mjeri i žene i muškarci, a najveći broj vozača prilikom razgovora drži mobitel u ruci, a tek manji broj koristi slušalice ili hands free uređaje ugrađene u automobil.

Krešimir Viduka, Voditelj Ureda sigurnosti cestovnog prometa, rekao je da su engleska istraživanja dokazala da ako vozač razgovara na mobilni telefon tijekom vožnje, efekt je isti kao da ima 0,8 promila alkohola u krvi, a 23 puta povećava se opasnost za prometnu nesreću ako tipka po mobitelu tijekom vožnje. Bez obzira na koji način pričamo na mobitel, držeći ga u ruci ili preko nekog od uređaja, rizik prometne nesreće se povećava za 4 puna, istaknuo je.

Čovjek ne može u isto vrijeme raditi dva posla i problem je u kognitivnim sposobnostima čovjeka, dodao je naglasivši da kada razgovaramo preko mobilnog telefona, vidno polje nam se ograničava za trećinu. Istaknuo je i da je tipkanje na mobitel tijekom vožnje velika opasnost istaknuvši da to nisu samo SMS poruke nego i korištenje društvenih mreža i mailova putem tzv. pametnih telefona.

Ono što što smo uočili je da oko 10 posto koristi mobitel tijekom vožnje, a dva posto tipka, rekao je. Uočili smo i da ljudi ne razgovaraju jer im je neki bitan posao ili zbog obiteljskih poslova nego zato što su sami u vozilu. Oko 93 posto vozača koji su koristili mobitel u vožnji koristili su ga zato što su bili sami u vozilu, rekao je Viduka nazvavši mobilni telefon "virtualnim suputnikom". Mi ne možemo očekivati da će iza svakog drveta stajati naš "anđeo čuvar" ili policajac koji će nas upozoravati na to što trebamo ili ne trebamo napraviti već jedni drugima moramo biti savjetnici i prijatelji pa i prekoriti kada se neodgovorno ponašamo u prometu, rekao je.

06.07.2016. 17:01:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh