« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
PORUKA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Hrvati neće dobiti potporu za uspostavu trećeg entiteta u BiH

Countryman je pozvao hrvatske stranke na uzjamnu, ali i suradnju s ostalim strankama u BiH kako bi se postojeći problemi Hrvata riješili

Fotografija vijesti
Više o

BiH

,

međunarodna zajednica

,

Hrvati

,

treći entitet

,

Thomas Countryman

Međunarodna zajednica razumije zabrinutost Hrvata u Bosni i Hercegovini zbog njihove pozicije u toj zemlji i spremna je poduprijeti zaštitu njihovih prava no ne i uspostavu trećeg entiteta, izjavio je zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Thomas Countryman.

U intervjuu, kojega su u ponedjeljak objavile banjalučke "Nezavisne novine", Countryman je potvrdio kako je upravo to bila tema razgovora što ih je prošlog tjedna u Mostaru vodio s liderima političkih stranaka s hrvatskim predznakom.

„Dobro razumijem političke brige Hrvata u BiH. Odgovornost je ne samo međunarodne zajednice nego i svih u BiH da zaštite njihova prava no, kako sam već rekao, ne treba očekivati potporu međunarodne zajednice za uspostavu novog entiteta", kazao je američki dužnosnik.

Ovaj diplomat je potvrdio kako je BiH sada u središtu pažnje administracije predsjednika Baracka Obame, a da rezultat proteklih izbora u BiH daju razloga za optimizam. Na pitanje hoće li SAD pokušati organizirati neke nove pregovore o ustavnim promjenama u BiH Countryman je kazao kako je još rano za odgovor na takvo što.

„Sigurno je da to ne planiramo no vidjet ćemo nakon uspostave (vladajuće) koalicije kakvo je stanje i kakva je spremnost stranaka u BiH da nešto urade... Bez dvojbe učinkovitiji bi bio proces koji bi imao korijene u BiH, a ne u Bruxellesu ili Washingtonu", bio je oprezan Countryman. Potvrdio je kako u međuvremenu SAD nastavljaju snažno podupirati Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR) iako je razumno očekivati kako će jake ovlasti dane Visokom predstavniku biti korištene sve manje. (hina/metro-portal)

22.11.2010. 11:40:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh