« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
sastanak u butmiru

Hrvati i Srbi ne prihvaćaju promjene u BiH

Dragan Čović smatra da Hrvati nisu jednakopravni, a Milorad Dodik da najavljene promjene nisu u skladu s Daytonom

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH
Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH (Mario Iličić/Cropix)
Više o

Milorad Dodik

,

HDZ BiH

,

Dragan Čović

,

baza Butmir

,

BiH reforme

Predsjednici sedam vodećih političkih stranaka u BiH okupili su se danas u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva gdje je u tijeku drugi krug razgovora o ustavnim promjenama i mjerama kojim bi se ova zemlja približila Europskoj uniji.

No, premijer Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odmah su odbacili prijedlog ustavnih promjena koji je trebao biti prvi korak najavljenih reformi.

HDZ očekuje da se u svim rješenjima osigura jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH, a Čović poručuje da je ovako organizirana dvoentitetska BiH za Hrvate neprihvatljiva.

Milorad Dodik pak smatra da ovaj prijedlog predstavlja izravno kršenje Daytonskog sporazuma, uključujući Ustav BiH, na što Republika Srpska ne može i neće pristati.

Prema predloženim promjenama, BiH bi imala dva predsjednika i dva potpredsjednika. Oni bi činili Predsjedništvo čiji bi se članovi, za razliku od dosadašnje prakse, birali u Parlamentu.

Predsjednik bi potpisivao zakone, a Vijeće ministara bi i dalje postojalo, ali na njegovom bio čelu bio premijer kojeg imenuje predsjednik BiH. Vijeću ministara daju se veće ovlasti te ono upravlja vanjskom politikom i predlaže proračun.

20.10.2009. 11:45:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh