« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
GFK

Hrvati će zbog krize manje na godišnje odmore

48 posto građana ove godine uopće ne računa s odlaskom na godišnji odmor, za razliku od prošle godine kada je takvih bilo 40 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zvonimir Krstulović/Cropix)
Više o

GfK

,

godišnji odmor

,

hrvatski turizam

,

gospodarska kriza

Hrvatski građani ove godine zbog negativnih utjecaja krize manje planiraju ili uopće ne računaju s odlaskom na godišnje odmore, zaključak je iz najnovijeg istraživanja centra GfK Hrvatska provedenog u veljači ove godine na uzorku od tisuću građana starijih od 15 godina.

Prema tom istraživanju 48 posto hrvatskih građana ove godine uopće ne računa s odlaskom na godišnji odmor izvan mjesta stalnog boravka, za razliku od prošle godine kada je takvih bilo 40 posto.

S druge strane, 52 posto ih planira korištenje godišnjeg odmora, barem pet dana, izvan mjesta boravka, ali je i to pad u odnosu na lanjsko istraživanje, kada je takve želje i planove imalo 58 posto građana.

Među njima na odmore ove godine najviše, 67 posto, planiraju ići građani Zagreba i okolice, 69 posto ih je iz gradova s više od 100 tisuća stanovnika, a 86 posto su oni koji imaju više od devet tisuća kuna prosječnog mjesečnog prihoda kućanstva.

Slično kao i prijašnjih godina, najviše ove godine na odmor planiraju ići oni mlađe dobi, njih 68 posto u dobi od 25 do 34 godine, dok se ti planovi s većim brojem godina znatno smanjuju odnosno tek 33 posto građana u dobi od 65 i više godina to planira.

Ističući da je kriza već prošle godine loše utjecala na realizaciju planiranih godišnjih odmora, iz GfK to potkrepljuju podacima iz istraživanja da je od 58 posto građana koji su lani planirali odmore to uspjelo izvesti njih oko 46 posto.

Pritom su na odmore najviše odlazili iz Zagreba (64 posto), oni koji imaju viša primanja (80 posto), te mlađe dobi od 15 do 24 godine (62 posto). S niskim primanjima na odmore je išlo prošle godine oko 40 posto građana, i to vjerojatno, kako navode iz GfK, bez plaćanja smještaja kod rodbine i/ili prijatelja. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 13:59:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh