« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
RAZMIŠLJANJA

Hrvati bi zabranili rad nedjeljom

Prije no što konačni prijedlog zakonskih izmjena bude predstavljen široj javnosti, istražili smo mišljenje naših sugrađana o navedenoj temi

Da se pita Hrvate...
Da se pita Hrvate... (Arhiva)
Više o

rad nedjeljom

,

Hrvati

Da je odluka kojim slučajem u njihovim rukama, velika većina građana Hrvatske, njih 84%, ukinula bi ili ograničila rad trgovina nedjeljom, otkriva anketa koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od tri tisuće ispitanika.

Podsjetimo, temu uređenja rada nedjeljom nedavno je aktualizirala hrvatska Vlada, najavom izmjena postojećeg Zakona o radu i to po uzoru na austrijski model, prema kojem bi rad trgovina nedjeljom bio ograničen na nekoliko nedjelja u godini.

Prije no što konačni prijedlog zakonskih izmjena bude predstavljen široj javnosti, istražili smo mišljenje naših sugrađana o navedenoj temi.

Promjene podržavaju i oni koji ne rade nedjeljom

Kao što smo u uvodnom dijelu istaknuli, velika većina anketiranih (84%) podržava ideju o ograničavanju rada nedjeljom, neovisno o tome traže li od njih poslodavci dolazak na posao i na taj, posljednji dan u tjednu.

Svoj stav pojašnjavaju riječima kako je „nedjelja dan za odmor i obitelj" i postavljaju pitanje „zašto neradnu nedjelju omogućiti samo trgovcima? Istu stvar zaslužuju i ugostitelji i hotelijeri".

Zabranama se ništa ne rješava

S mogućim ograničavanjem rada na određeni broj nedjelja u godini, dok bi ostatak vremena na snazi bila zabrana rada, ne slaže se 15% Hrvata.

Smatraju kako su „zabrane loša stvar i njima se ništa ne rješava" i dodaju da se „država ne bi trebala miješati u privatni sektor", naročito u trenutku kada „u Hrvatskoj postoje važniji i krupniji problemi" kojima bi se Vlada trebala baviti.

Odluku o radu sedmog dana u tjednu prepustili bi samim trgovcima, ipak je riječ o njihovom poslovanju, ali istovremeno napominju kako bi rad nedjeljom trebao biti bolje i poštenije plaćen nego što je to sada slučaj.

Rad na pola radnog vremena?

Svega 1% anketiranih o ovoj temi nema jasno definiran stav i nisu načisto treba li ograničavati rad nedjeljom. Međutim, usprkos svojoj neopredijeljenosti, nude konkretne prijedloge kako riješiti ovo pitanje, poput rada na pola radnog vremena, značajnog povećanja satnice radnika ili pak „zabrane rada ponedjeljkom".

16.01.2020. 12:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh