« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
EGZODUS?

Hrvati bi otišli bilo gdje samo da dobiju posao

Polovica ispitanika spremna preseliti u bilo koju zemlju svijeta radi (boljeg) posla, pokazalo je istraživanje portala Moj Posao

I na Antarktiku ako treba ...
I na Antarktiku ako treba ... (Arhiva)
Više o

traženje posla

,

Hrvati

,

posao u inozemstvu

Je li (bolji) posao toliko bitan da biste zbog njega odlučili promijeniti državu u kojoj živite, pa ako treba i kontinent? Odgovor na ovo pitanje provjerio je MojPosao u anketi provedenoj na više od 3.200 ispitanika.

Gotovo polovica ispitanika (48%) spremna je na preseljenje radi (boljeg) posla u bilo koju zemlju svijeta. Među željenim lokacijama ovih ispitanika prvenstveno su Australija, Švicarska, Norveška, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Island i Novi Zeland, dok je Azija prihvatljiva pod određenim uvjetima: „Posao koji bi radio u Hrvatskoj za 1000 eura, a u Zapadnoj Europi za 3000 eura na Bliskom Istoku bi radio za 10.000 eura mjesečno", objašnjava jedan od ispitanika.

Ovim ispitanicima privlačne su i sve 'zemlje engleskog govornog područja. Ipak, neki od njih ističu kako bi odluka o preseljenju radi posla bila samo privremeno rješenje. „Bio bih spreman odlučiti se na avanturu te pritom zaraditi nešto novaca. No sigurno ne bih tražio trajno preseljenje", kaže jedan ispitanik dok drugi dodaje kako, iako je još srednjoškolac, ima određenu viziju 'koja uključuje rad u inozemstvu na određeno vrijeme'.

Radi (boljeg) posla četvrtina ispitanika (25%) bila bi sprema preseliti samo u zemlje Europske unije. Kao razloge navode sigurnost, lakšu dostupnost domu te mentalitet, kulturu i klimu koji im odgovaraju. Među najpoželjnijim lokacijama su Njemačka, Austrija te Irska.

Na preseljenje radi (boljeg) posla, ali samo unutar Hrvatske, bilo bi spremno 14% ispitanika. Manju mobilnost neki ispitanici opravdavaju zdravstvenim razlozima članova svoje obitelji, a kao najprivlačniji gradovi za preseljenje navode se Zagreb, Rijeka i Zadar.

„U Hrvatskoj sam doma, bez obzira na grad. Naravno, ako se može živjeti od plaće", kaže jedan ispitanik, a drugi dodaje: „Sve se može i u ovoj državi samo ako mi to želimo i znamo."

Na preseljenje radi (boljeg) posla nije spremno 13% ispitanika koji žele raditi samo u svome gradu/mjestu. Ispitanici nisu voljni mijenjati mjesto stanovanja radi 'djece i škole', riješenog stambenog pitanja ili zato jer smatraju da je najljepše biti 'svoj na svome', da 'ovdje ima budućnosti', da je njihov grad 'najljepši'.

„Najljepše je doma, daleko je od istine da je vani super", kaže jedan od ispitanika, a drugi zaključuje: „Mislim da je najbolje raditi tamo gdje se osjećamo najbolje, a to je dom." 

07.03.2016. 10:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh