« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TO JE BIZNIS

HRT godinu počeo s 35 milijuna plusa, a do rujna minus narastao na 107 milijuna

Na sjednici Programskog vijeća Novak Srzić je iznosila planove za Informativni program, ali na svoju smjenu se nije osvrnula

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

HRT

,

Hloverka Novak Srzić

,

Programsko vijeće HRT-a

,

poslovanje HRT-a

Hrvatska radiotelevizija na početku ove godine imala je na žiroračunu 35 milijuna kuna, a krajem rujna bila je 107 milijuna kuna u minusu, izvijestila je danas članove Programskoga vijeća HRT-a voditeljica HRT-ova Odjela plana i analize Davorka Komar podnoseći izvješće o poslovanju te kuće u prvih devet mjeseci.

Ukupni dug HRT-a 30. rujna bio je veći od 500 milijuna kuna, a tražbine 300 milijuna kuna.

Izvješće o poslovanju pokazalo je da je javna radiotelevizija ostvarila planirane prihode od pristojbe koji u ukupnom prihodu sudjeluju sa 79 posto. No, prihodi od promidžbenih poruka manji su za 50 milijuna kuna u odnosu prema planu iz rebalansa proračuna, a u odnosu prema prošloj godini manji su za 100 milijuna kuna.

Finacijski rashodi veći su od planiranog jer, kako je objasnila Davorka Komar, nisu smanjeni troškovi osoblja budući da se do kraja rujna nije uspio smanjiti broj zaposlenih.

U raspravi o prijedlogu programskog usmjerenja HTV-a za 2010. direktor programa HTV-a Domagoj Burić predstavio je članovima Programskog vijeća dokumentarne i znanstveno-popularne projekte koji će biti prikazani u idućoj godini.

Vijećnici i novinari tako su imali priliku pogledi kratke isječke serijala, među kojima su "Hrvatsko proljeće", "Ribarenje na Jadranu", "Klapsko pjevanje", "Posljednji pohod kralja Artura", za kojeg postoje teorije da je pokopan u Stobreču, zatim "Tragovima Marka Pola", "Hrvatski kraljevi", "Pustinje svijeta", "Djeca sunca" i prikaz života Josipa Broza Tita.

Hloverka o Latinici uživo, ali ne i o svojoj smjeni

Glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić rekla je da su odrednice Informativnog programa HTV-a u idućoj godini politika različitosti od komercijalnih televizija i višestruka provjera informacija. Dodala je da se uvodi još jedna emisija o gospodarstvu te da kreće nova emisija "Saborska kronika", a na ekrane se od kraja siječnja vraća i "Latinica", koja će ići uživo.

Hloverka Novak-Srzić rekla je vijećnicima da su Dnevnik HTV-a s 24 posto gledanosti i Izborna noć s gledanošću od 14 do 17 posto nadjačali konkurenciju. Ustvrdila je da se stalno provlače teze u javnosti o padu gledanosti, a da je zapravo od 30 emisija Informativnog programa na gledanosti "blago izgubilo" samo šest emisija, i to zbog promjena termina.

Na prvo čitanje programskog usmjerenja HTV-a za iduću godinu vijećnici su imali neke primjedbe, poput toga da u Informativnom programu nisu obrazložene metode i sredstva kojima će se ostvariti zadani ciljevi. Neki od njih nezadovoljni su što se manjinske skupine getoiziraju u programu i što nema emisije o roditeljstvu.

Predstavljajući programsko usmjerenje Hrvatskoga radija, glavni urednik Informativnog programa Vladimir Kumbrija rekao je kako mnoge emisije potvrđuju da nijedan događaj u Hrvatskoj i svijetu neće ostati nepokriven.

Sjednica Programskog vijeća nastavljena je bez nazočnosti novinara raspravom o prijedlogu financijskog plana za iduću godinu. (hina/metro-portal)

28.12.2009. 16:12:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh