« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
ZAPAMTITE

Hrana koju obavezno trebate izbjegavati

Stručnjak za hranu Bill Marler je tijekom više od 20 godina radio na hrani koja izaziva trovanje, tako da je nakon tog bogatog iskustva odlučio da više nikad neće jesti određenu hranu

Sirovo mlijeko i jaja - izbjegavati!
Sirovo mlijeko i jaja - izbjegavati! (Shutterstock)
Više o

školjke

,

sirova jaja

,

sirove klice

Trovanje hranom nije rijetkost, štoviše, u ovo čudno doba visokoprocesirane hrane ideje da bi se nešto trebalo jesti sirovo zato što je zdravije - ne prolaze.

Evo šest namirnica koje trebate izbjegavati u širokom luku:

Nepasterizirano mlijeko i sokovi - posljednje vrijeme sve više ljudi pije "sirovo" mlijeko i sokove, tvrdeći da pasterizacija iscrpljuje nutritivne vrijednosti. Pasterizacija nije opasna - ali sirova pića mogu biti, kao i preskakanje sigurnosnih koraka koji dovode do povećanog rizika od kontaminacije bakterijama, virusima i parazitima.

Sirova jaja - tko god se sjeća epidemije salmonele 1980-ih godina i ranih '90-ih ne razmišlja o tome trebali ili ne treba jesti sirova jaja. Prema Marleru, šansa da dobijete trovanje hranom od sirovih jaja je niža danas nego prije 20 godina, ali on ipak ne riskira.

Sirove klice - u posljednjih 20 godina je porastao broj bakterijskih oboljenja u klicama, prvenstveno salmonele i Escherichije coli.

Sirove školjke - kako se voda globalno zagrijava, ona tako proizvodi rast mikroba koji završavaju u sirovim školjkama.

Sirovo meso - stručnjaci navode da meso mora biti pripremljeno na 160 stupnjeva Celzija, kako bi se ubile bakterije koje mogu prouzročiti E. coli ili salmonelu.

Zapakirano isjeckano voće i povrće - iako već pripremljeno povrće olakšava zaposlenim ljudima pripremanje jela, što više ljudi rukuje tom hranom, znači i više šanse za kontaminaciju, tako da nije vrijedno rizika.

03.06.2016. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh