« Zagreb
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
INICIJATIVA

Hrana, a ne oružje!

„Food not bombs" ili kolektiv „Hrana, a ne oružje", nastao je 1980. u Cambridgeu, Massachusetts kao anti-nuklearni pokret i danas je to jedan od najbrže rastućih pokreta u svijetu

Hrana, a ne oružje!
Hrana, a ne oružje! (Goran Zajček)
Više o

dijeljenje hrane

,

Food not bombs

,

Hrana a ne oružje

,

HNO-kolektiv

Prošle se subote od 13 sati na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu mogao vidjeti neuobičajen prizor - skupina mladih ljudi dijeli besplatne tople obroke. O čemu se radi?

Food not bombs" ili kolektiv „Hrana, a ne oružje", nastao je 1980. u Cambridgeu, Massachusetts kao anti-nuklearni pokret i danas je to jedan od najbrže rastućih pokreta u svijetu. Aktivisti kolektiva HNO (Hrana, a ne oružje) širom svijeta organiziraju akcije dijeljenja hrane kao protest protiv militarizma, siromaštva, diskriminacije beskućnika te sistema represije općenito.

HNO-kolektiv postoji i u Hrvatskoj i akcije kolektiva održavane su u nekoliko hrvatskih gradova. To su direktne akcije na ulicama i jedan od konkretnih načina aktiviranja u vlastitoj društvenoj zajednici. Hrana s tržnica, namijenjena za bacanje, sakuplja se i reciklira, potom se dijeli siromašnima i svima kojima je potrebna.

Organizatori subotnje zagrebačke akcije žele poručiti: „Recikliranjem povrća sa zagrebačkih tržnica želimo upozoriti na svakodnevnu količinu bačene hrane koja je itekako iskoristiva, a kuhanjem isključivo veganskih obroka ističemo i važnost borbe protiv ubijanja i iskorištavanja životinja u bilo kakve svrhe. Ovim načinom direktne akcije na ulicama ističemo i borbu protiv siromaštva, militarizma, diskriminacije beskućnika, kapitalizma, nasilja i sistema represije. Upozoravamo na pogrešnu usmjerenost društva koje tolerira vojnu industriju i nasilje umjesto da nahrani gladne. Dijeljenjem hrane gladnima, siromašnima i svima koji žele jesti zapravo dijelimo solidarnost, te potičemo i druge da se uključe u akciju. Također, HNO nije humanitarni pokret, već politički kolektiv koji svoje ideje temelji na anarhizmu, pa shodno tome želimo poručiti - samoorganizirajte se i preuzmite odgovornost u svojoj zajednici!"

Na upit o budućim akcijama i mogućem uključenju zainteresiranih, HNO-aktivisti kažu: „U Zagrebu se HNO-akcije održavaju povremeno, tako da ne funkcioniraju na nekoj stalnoj bazi za sada, dok se npr. u Rijeci dijeljenje hrane uz „Uzmi i/ili ostavi" akciju održava svaka dva tjedna. Akciju oglašavamo putem blogova, društvenih mreža i plakata, te su svi zainteresirani dobrodošli da se pridruže na bilo koji način (sakupljanje hrane, kuhanje, prijevoz, izrada plakata i letaka, oglašavanje, uključivanje u Uzmi i/ili ostavi inicijativu...) ili da sami organiziraju akciju, tako da se nadamo što češćim akcijama ubuduće. Ako nekoga zanima kontakt je: dance.or.die.distributon@gmail.com , pa se slobodno može javiti!

Hrana je pravo, a ne privilegija!"   

Piše: Goran Zajček
25.11.2014. 09:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh