« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
OVE GODINE

HPB poslovao s gubitkom od 245,5 milijuna kuna

Najveći utjecaj na gubitak ima povećanje rezervacija za gubitke tijekom zadnjeg tromjesečja, izvijestili su iz banke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marin Tironi/Cropix)
Više o

Hrvatska poštanska banka

,

gubici

,

HPB

Hrvatska poštanska banka (HPB) poslovala je u prvih devet mjeseci ove godine s neto gubitkom u iznosu od gotovo 245,5 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme lani ostvarila neto dobit od 8,7 milijuna kuna, podaci su iz devetomjesečnog financijskog izvješća HPB-a u kojem se gubitak ponajprije objašnjava povećanjem rezervacija za gubitke.

"Najveći utjecaj na gubitak ima povećanje rezervacija za gubitke tijekom zadnjeg tromjesečja u iznosu od 189 milijuna kuna, te umanjenja vrijednosti imovine raspoložive za prodaju u iznosu od 21 milijun kuna", navodi se u nekonsolidiranom financijskom izvješću koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi.

Po podacima iz izvješća, troškovi vrijednosnog usklađivanja i rezerviranja za gubitke HPB-a u devet mjeseci ove godine ukupno iznose 284,1 milijun kuna, što je gotovo četiri puta više nego u istom razdoblju lani kada su iznosili 73,8 milijuna kuna.

Iz HPB-a ističu i kako je ta banka, prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke te poreza na dobit, ostvarila 42 milijuna kuna dobiti od poslovanja, od čega se 34 milijuna kuna odnosi samo na treće tromjesečje ove godine.

Neto kamatni prihodi HPB-a u prvih su devet mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani smanjeni za 22,5 posto, na 244,6 milijuna kuna, dok su istodobno neto prihodi od naknada i provizija povećani za 3,8 posto, na 130,8 milijuna kuna.

Neto dobit od aktivnosti trgovanja iznosi pak 36 milijuna kuna, od čega je 73 posto ostvareno u zadnjem tromjesečju, navodi se u izvješću.

Imovina Hrvatske poštanske banke iznosila je na kraju rujna ove godine 14,5 milijardi kuna i bila je za 1,2 posto manja u odnosu na kraj 2008. godine. (hina/metro-portal)

06.11.2009. 13:49:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh