« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
UOČI NEDJELJNIH IZBORA

Hollande zasjenio Sarkozya u televizijskoj debati

Francois Hollande, kojemu ankete predviđaju pobjedu s 53 do 54 posto glasova, "zabio je nekoliko golova i pokazao da ima predsjedničku snagu", pišu mediji

Fotografija vijesti
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Francois Hollande

,

izbori u Francuskoj

Unatoč tomu što mu je jučerašnje jedino televizijsko sučeljavanje bila zadnja prilika da oslabi svog protukandidata, francuski mediji ocjenjuju kako to ipak nije pošlo za rukom još uvijek aktualnom predsjedniku Nicolasu Sarkozyu, kojemu ankete u nedjelju predviđaju težak poraz, prenosi Hina.

Televizijski dvoboj bio je vrlo oštar no "bez nokautiranja", ocjenjuju promatrači. Bila je to zapravo razmjena udaraca dvojice muškaraca koji su se sučelili na nizu pitanja, od gospodarstva do imigracije, pa čak do predsjedničkog stila.

U četvrtak ujutro konzervativac Sarkozy, koji je u debati protivnika optužio za besramne laži, rekao je da "nikada izbor nije bio tako neizvjestan".

Nedjeljni izbori nose "niz nepoznanica. Potpuno sam uvjeren da još ništa nije odlučeno, ništa nije ostvareno, niti osvojeno", rekao je Sarkozy za radio France Inter.

Dvojica kandidata odmah su krenula istrčati zadnje metre utrke pa je nakon intervjua za radio i televiziju, Nicolas Sarkozy krenuo na skup u Toulon, a Francois Hollande u Toulouse.

Većina uvodničara dnevnika napisala je u četvrtak da tv-dvoboj nije izazvao nikakav izborni potres.

Francois Hollande, kojemu ankete predviđaju pobjedu s 53 do 54 posto glasova, "zabio je nekoliko golova i pokazao da ima predsjedničku snagu", pišu mediji. Ljevica ga je već proglasila pobjednikom, pa je dnevnik La Liberation napisao: "Hollande predsjedao debatom".

Takvu je ocjenu izrekla i predsjednica stranke socijalista Martine Aubry.

"Oni koji ga nisu poznavali mogli su vidjeti koliko on im predsjedničkog 'štofa'", rekla je Aubry.

Dnevnik desnice Le Figaro, blizak sadašnjem predsjedniku, vjeruje pak u Sarkozyja. "Sarkozy je Hollandea stjerao u kut, Hollande je teturao i to je odmah kompenzirao određenom agresivnošću", ocijenio je Francois Cope i optužio Hollandea za "intelektualiziranje".

Ministar unutarnjih poslova Claude Gueant optužio je Hollandea za "arogantnost", ali je priznao da je bio "vrlo borben".

Pošto je čelnica krajnje desnice Marine Le Pen prešutno pozvala svoje birače da u drugome krugu ne glasaju ni za jednog od dvojice kandidata koji su ušli u drugi krug, u četvrtak navečer bi devet posto svojih birača trebao savjetovati kandidat centra Francois Bayrou.

Međutim i promatači i mediji uvjereni su da njegovi naputci neće presudno utjecati na ishod izbora na kojima će, kako pokazuju ankete, trijumfirati Hollande.

Televizijsko sučeljavanje pratilo je 17,79 milijuna gledatelja na sedam televizijskih kanala. U nedjelju je na birališta pozvano 45 milijuna glasača koji će izabrati predsjednika za peto svjetsko gospodarstvo.

03.05.2012. 15:38:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh