« Zagreb
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
NARAVNO ...

Holding izgubio na sudu - godinu dana pljačkaju Zagrepčane!

Visoki upravni sud presudio je da su Zagrepčani posljednjih godinu dana nezakonito plaćali prikupljajne i odvoz smeća

Plakat se pokazao - istinitim
Plakat se pokazao - istinitim (Arhiva)
Više o

Milan Bandić

,

čistoća

,

odvoz smeća

,

Visoki upravni sud

Dražen je umirovljeni inženjer građevine i prije godinu dana tužio je Zagrebački holding Visokom upravnom sudu. Tražio je ukidanje odredbi gradske Skupštine, cjenika i općih uvjeta poslovanja Zagrebačkog holdinga. 

"Prije godinu dana ZG holding je promijenio sustav naplate i sada naplaćuje prema zaduženom volumenu, kante za smeće što je također nezakonito. Zakon o održivom gospodarenju otpadu kaže da se smije naplaćivati prema stvarno odvezenoj ili preuzetoj količini otpada", objasnio nam je Dražen. 

Sam je sebe zastupao i dobio presudu koja vrijedi za sve građane. Presudom je obuhvaćeno 300.000 kućanstava i 70 tisuća stanova u kojima nitko ne živi. Nezakonito je naplaćivana naknada za odvoz smeća i u praznim stanovima jer smeća tamo nije niti bilo. Oni koji su ga imali preplatili su odvoz.

"Holding u svojim računima zadužuje sa 50 litara po korisniku, odnosno po vlasniku nekretnine. Neovisno o tome živi li u stanu jedna ili pet osoba i kad ovu zaduženu količinu pomnožite na godišnjoj razini dobijete višestruko veću količinu otpada nego što se stvarno odveze na Jakuševac", dodaje Dražen.

Dio odredbi o naplati prikupljajna i odvoženja otpada nezakonite su, samim time i poništene. To znači da su građani grada Zagreba zadnjih godinu dana nezakonito plaćali uslugu odvoženja i prikupljajna smeća. Dok se ne donesu nove odredbe građani čak i ne moraju plaćati odvoz smeća.

"Ne bih htio pozivati građane na neposluh i neplaćanje nečega što se ipak pruža. Komunalna usluga se pruža. Postoji opasnost od ovrhe, ali ne mogu biti ovršeni u onom iznosu koji je nezakonito određen", kaže odvjetnik Veljko Miljević.

Gradonačelnik Milan Bandić ne želi komentirati presudu. 

"Neka svatko radi svoj posao, vi ste naučili da Bandić bude šampolion, nije Bandić šampolion. Bandić samo treba organizirati, a drugi trebaju raditi", kaže gradonačelnik. 

Upućuje na Holding koji kaže da pronalazi novo rješenje.

"Građane ćemo na vrijeme obavijestiti što predmetna odluka znači za naše poslovanje vezano za odvoz i naplatu otpada", priopćili su. 

Prevareni Zagrepčani sada mogu tužiti Holding i tražiti povrat novca!

"Po ovome im je očito naplaćeno nešto što im nije smjelo biti naplaćeno, ako ne u cijelosti, onda bar u visini u kojoj ove presude to ukazuju", zaključio je Miljević. 

26.11.2016. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh