« Ostali sportovi
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ATRAKTIVNOST I DINAMIČNOST

Hokej je novo sportsko čudo u Hrvatskoj

Od kada je zagrebački Medveščak ušao u Ebel ligu hokej na ledu postao je jedan od najgledanijih sportova na Hrvatskoj televiziji

Fotografija vijesti
Više o

hokej

,

sport

,

HK Medveščak

Ipak, hokejski analitičari smatraju da u zadnje dvije godine nije učinjeno dovoljno da se golema popularnost iskoristi za jači razvoj tog dinamičnog i atraktivnog sporta, prenosi Hina. Suosnivač specijaliziranog Hrvatskog hokejaškog portala (Hr hokej) Dražen Kramarić drži da je pozitivan aspekt dolaska Ebela to da se digla medijska prisutnost hokeja. "Mediji su ga počeli pratiti. Hokej se pojavio na televiziji. Kao sport se promovira ne samo u Zagrebu gdje ima tradiciju, nego i u drugim dijelovima Hrvatske."

Iako se smatra netelevizičnim sportom, hokej na ledu na HTV-u ima gledanost između 7 i 8 posto što znači da svaku utakmicu Medveščaka pred televizorima prati oko 300.000 gledatelja. Približno istu gledanost (8 posto) imaju skijaške utrke Ivice Kostelića, dok tek jedan posto više (9 posto) iznosi gledanost utakmica Prve hrvatske nogometne lige, čiji klubovi u kolaču financiranom javnim sredstvima sudjeluju neusporedivo više.

"Nama je to sjajan proizvod, marketinški je pokriven, odlično je gledan, a dvorana je puna", kaže urednik sportske redakcije Bruno Kovačević, te dodaje kako HTV i iduće sezone planira prenositi utakmice Medveščaka.

Ogromnu popularnost hokeja i sjajnu posjećenost Medveščakovih utakmica u posljednje dvije godine sociolog dr. Ivan Burić objašnjava odličnim, školski odrađenim marketingom, ali napominje da je hokej oduvijek u Zagrebu imao svoju publiku. "Hokej koji marketinški iskače iz svake paštete privlači novu publiku, ali ponovno mobilizira i onu koja od kraja 80-tih 'spava i čeka'. A to nije teško jer je hokej jedan od najzanimljivijih sportova za pratiti uživo", drži Burić.

Po podacima Međunarodne federacije hokeja na ledu Medveščak je ove sezone bio 13. najgledaniji hokejski klub u Europi s prosjekom od 7837 gledatelja po utakmici, a u samo četiri utakmice koje je odigrao u Areni privukao je više od 60.000 gledatelja. Po gledanosti je iza sebe ostavio brojne ugledne klubove iz hokejaških velesila poput Rusije, Švedske, Češke, Finske, a posebno zapanjujuće svjetlo na taj podatak baca činjenica da je u Hrvatskoj registrirano svega 437 hokejaša.

U upravi kluba napominju da su u dvije sezone imali preko 400.000 gledatelja bez ijednog incidenta, pri čemu posebno ističu kampanju "Dom sportova je mjesto nulte tolerancije na nasilje". "Mislim da je ljudima u Hrvatskoj nasilja svake vrste - fizičkog, verbalnog, psihološkog - preko glave. Na hokeju možeš biti siguran da ti klinca nitko neće pogoditi kamenom niti da će te poslije tekme, nakon što čuje 'ubij Srbina' pitati zašto treba 'ubijati Srbe'", objašnjava Burić.



18.04.2011. 11:51:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh