« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
DUGE GODINE

Hodorkovski će se boriti za oslobađanje zatvorenika

Pomilovani bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski izjavio je u nedjelju da će sve učiniti kako bi pomogao u oslobađanju ostalih ruskih političkih zatvorenika

Hodorkovski uvijeno o Putinu
Hodorkovski uvijeno o Putinu (Screenshot YouTube)
Više o

politički zatvorenici

,

Mihail Hodorkovski

Na konferenciji za novinare u Berlinu zahvalio je svojim pristašama i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel za doprinos njegovom puštanju iz zatvora. Prema njegovim riječima, tek je na dan oslobađanja saznao da ga se šalje u Berlin.

'Nisam imao izbora. U dva ujutro probudio me je šef zatvora i kazao mi je da idem kući. Tijekom puta doznao sam da se on završava u Berlinu. Na vratima zrakoplova vidio sam da se radi o njemačkom zrakoplovu.'

Hodorkovski je pred novinarima rekao da bi se trebalo pobrinuti da u 'Rusiji i ostalim zemljama svijeta više ne bude političkih zatvorenika'. Nadam se, dodao je, da će zapadni čelnici to zapamtiti kada budu posjećivali predsjednika Putina.

Kazao je kako se osobno neće uključiti u rusku politiku.Hodorkovski je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog prijavare i izbjegavanja poreza. Opetovano je ponavljao da je njegova presuda politički motivirana.

U trenutku uhićenja bio je najbogatiji čovjek u Rusiji, a svoja je sredstva koristio i za financiranje oporbenih stranaka suprotstavljenih Vladimiru Putinu. Postao je najpoznatiji politički zatvorenik u zemlji.

23.12.2013. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh