« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
VELIKA GOSPA

Hodočasnici pohode marijanska svetišta širom zemlje

Prvi spomen Marijina štovanja među Hrvatima zabilježen je na crkvenoslavenskom jeziku u molitvi u Kijevskim listićima iz 10. st

Marijanska svetišta prepuna su vjernika
Marijanska svetišta prepuna su vjernika (Arhiva)
Više o

hodočasnici

,

Velika Gospa

,

marijanska svetišta

Deseci tisuća hodočasnika i ove se godine očekuju u nacionalnome marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, gdje će središnje proštenjarsko misno slavlje na prostoru crkve Bl. Alojzija Stepinca na otvorenome od 11 sati predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

I u ostalih oko 1160 hrvatskih marijanskih svetišta i crkava očekuje se mnoštvo vjernika i hodočasnika, javlja hrt.hr.

Vjerovanje u Marijino uznesenje na nebo prisutno je u narodu od prvih kršćanskih vremena, a u Katoličkoj crkvi dogmom ga je proglasio Papa Pio XII. 1950. godine, te potvrdio Drugi vatikanski koncil. Kao Majku Božju kršćani Mariju slave od petog stoljeća, nakon Koncila u Efezu 431. godine koji ju je proglasio Bogorodicom.

Prvi spomen Marijina štovanja među Hrvatima zabilježen je na crkvenoslavenskom jeziku u molitvi u Kijevskim listićima iz 10. st., druga najstarija je Šibenska molitva iz 14. st., a o razmjerama odanosti Hrvata Majci Božjoj govore stotine marijanskih svetišta sačuvanih do današnjih dana. 

aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta središnje misno slavlje u prijepodnevnim satima predvodit će đakovačko-osječki nadbiskupĐuro Hranić, a u svetištu Gospe Ilačke u Ilači đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić.
Sinju, u najvećemu marijanskom svetištu na jugu Hrvatske, u kojemu se Gospa posebno štuje kao zaštitnica grada, tradicionalnu procesiju gradskim ulicama sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske te svečanu misu u prijepodnevnim satima na trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Najveći katolički blagdan posvećen Majci Božjoj tradicionalno se slavi i u Splitu, u zavjetnom marijanskom svetištu Gospe od Pojišana. Svečana procesija sa slikom Gospe od Pojišana kreće poslijepodne od splitske katedrale Sv. Dujma gradskim ulicama do svetišta Gospe od Pojišana, ispred kojega će misu na otvorenom predvoditi mons. Marin Barišić

svetištu Majke Božje Trsatske svečano euharistijsko slavlje s procesijom u poslijepodnevnim satima predvodit će riječki nadbiskupIvan Devčić. Koncelebriranu misu u prijepodnevnim satima na otvorenom, u dolini ispod svetišta u Krasnom, predvodi gospićko-senjski biskup Mile Bogović, a misu će izravno prenositi Hrvatska televizija.

Središnje misno slavlje u prijepodnevnim satima u zagrebačkoj katedrali predvodi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, a tradicionalno svečano proštenjarsko misno slavlje kod karmelićana u župnoj crkvi - svetištu Majke Božje Remetske u Remetama predvodit će kardinal Bozanić.

Piše: hrt.hr
15.08.2013. 10:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh