« Film
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
PREKINUTA TRADICIJA

"Hobit" se neće snimati na Novom Zelandu

Redatelj filma Peter Jackson, koji je na Novom Zelandu snimao i ''Gospodare prstenova'' za sve krivi sindikat glumaca Novog Zelanda

"Hobit" se neće snimati na Novom Zelandu (Wikipedia)
Više o

Peter Jackson

,

Hobit

,

Hobit film

Novi Zeland ostat će bez snimanja filma adaptiranog prema knjizi "Hobit" J.R.R. Tolkiena, čime dovodi u pitanje svoj imidž u Hollywoodu i njegovoj filmskoj industriji, ocijenio je u četvrtak novozelandski redatelj Peter Jackson, prebacujući krivnju na sindikat glumaca Novog Zelanda.

Po njemu, čelnici američkog studija Warner Bros "vrlo su zabrinuti za sigurnost svojih ulaganja u visini 500 milijuna dolara" i spremaju se idućeg tjedna zaključiti sporazume oko premještanja produkcije. "To je početak domino efekta, Novi Zeland će steći svjetski ugled kao nestabilno radno okruženje među ulagačima u film i filmskim studijima", kazao je on u priopćenju.

"U jednoj noći novozelandski sindikat Equity upropastio je reputaciju 40 godina građene industrije", optužio je redatelj, u sukobu s tim sindikatom koji je zatražio pregovore o minimalnoj plaći za glumce.

Novozelandski premijer John Key kazao je kako se još nada uvjeriti Warner Bros da ostanu, na sastanku sljedećeg tjedna. No, po riječima Fran Walsh, Jacksonove supruge i partnerice na filmu, Warner Bros želi koristiti studije Leavesden blizu Londona. "Imaju ogromni studio u kojem je završeno snimanje 'Harryja Pottera', njihovo je vlasništvo i smatraju ga savršenim za nas", rekla je ona na novozelandskom radiju.

Filmska industrija obrće tri milijarde novozelandskih dolara (1,62 milijarde eura) na Novom Zelandu, ne računajući turistički prihod nastao kao posljedica velikih snimanja koja je ugostio zadnjih godina ("Posljednji samuraj, "Narnijske kronike", "Avatar"). (hina/metro-portal)

21.10.2010. 16:11:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh