« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NEPRODANI STANOVI

HNS u saborsku proceduru uputio model 'POS plus'

Država bi zaradila 1,2 milijardi kuna od PDV-a, banke nemaju rizika jer za stanove jamči APN, a najviša cijena stana bila bi 1.665 eura po kvadratu

(Milivoj Keber/Cropix)
Više o

stanovi

,

HNS

,

Vesna Pusić

,

Zlatko Koračević

,

POS

,

POS plus

,

poticajna stanogradnja

HNS je u saborsku proceduru uputio prijedlog dopuna Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, kojim ta stranka, po modelu "POS plus" kao nadogradnji projekta koji datira iz 2001., nudi rješenje za problem velikog broja izgrađenih, a neprodanih stanova, te njihove previsoke cijene za građane.

HNS-ovci su na konferenciji za novinare u Saboru istaknuli da bi, sukladno važećem POS-ovu modelu, Agencija za promet nekretnina (APN) kupovala stanove od investitora, a građani bi ih otkupljivali uz obročnu otplatu pod povoljnijim uvjetima plaćanja od bankovnih komercijalnih kredita.

Po modelu "POS plus", APN bi osigurao i jamstva za građane (osnovao bi jamstveni fond koji se financira iz naknade od 1 posto cijene stana koju plaća kupac), tako da bi, izgubi li građanin posao, preuzeo otplatu do 18 mjeseci, te bi, u slučaju ovrhe, otkupio stan maksimalno po cijeni POS-a.

Kupac stana bi, kad sklopi predugovor, plaćao udio u visini 20 posto prodajne cijene, a ostali dio cijene osigurali bi APN i poslovne banke koje s agencijom sklope sporazum o financijskom praćenju programa i to zajmovima koji se odobravaju izravno kupcima.

Oslobađanje zamrznutih osam milijardi

Predsjednica HNS-ovog saborskog Kluba Vesna Pusić naglasila je da model "POS plus" omogućava da se oslobodi oko osam milijardi kuna, koliko je sada zamrznuto u oko 10.000 neprodanih stanova na tržištu.

Država bi, dodaje, zaradila 1,2 milijardi kuna od PDV-a na prodane stanove, banke nemaju nikakvog rizika jer za stanove jamči APN, a najviša cijena stana bila bi 1.665 eura po četvornom metru, što je, tvrde u HNS-u, povoljnije od bilo kojih komercijalnih kredita.

"Ovaj model ima prednost za građane, za gospodarstvo, za državu i banke", poručila je Pusić, ističući da je predloženi model ujedno i HNS-ov odgovor na vladine pozive oporbi da predloži mjere za izlazak iz krize.

"Ako ovo nije nešto što vlada treba prihvatiti, onda ne znam što je, onda svi njezini pozivi postaju samo fasada", naglasila je Pusić.

Ističe da, za razliku od vladinog modela, HNS-ov prepoznaje ključni problem - da bi se smanjila kamata, a time i cijena stana, treba smanjiti rizik za banke.

I potpredsjednik Kluba HNS-a Zlatko Koračević tvrdi da je HNS-ov model puno kvalitetniji i provedljiviji za razliku od vladina prijedlog zakona o poticanju prodaje stanova.

Ističe da osim sufinanciranja do 200 eura vlada ne nudi građanima nikakve pogodnosti, a ograničava mogućnost prodaje stanova isključivo na izvođače s licencom, te ne dopušta da se u taj posao uključe tvrtke koje do 1. srpnja 2008. nisu podmirile svoje obveze, "umjesto da im pomogne da izađu iz krize". (hina/metro-portal)

16.03.2010. 14:56:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh