« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
15 NOVIH UTAKMICA

HNS spreman surađivati s istražiteljima UEFA-e

Na listi spornih utakmica koje su dobili hrvatski istražitelji nalazi se 15 utakmica iz proljeća i jeseni 2009.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

HNS

,

UEFA

,

prva HNL

,

namještanje utakmica

,

kladioničarska afera

,

torta Valentinovo

Hrvatski nogometni savez kao krovna nogometna organizacija i ovom prigodom iskazuje jasan stav glede ilegalnog klađenja i namještanja nogometnih utakmica, kao i drugih kriminalnih aktivnosti vezanih uz nogomet, stoji u priopćenju za javnost koje ja danas kasno poslijepodne objavljeno na službenoj stranici HNS-a.

"HNS će i nadalje aktivno sudjelovati u svakoj istrazi, bilo UEFA-e, bilo istražnih i drugih tijela Republike Hrvatske sa jasnim ciljem borbe protiv organiziranog i svakog drugog kriminala vezanog uz nogomet i nogometne djelatnike, a na temelju dokaza koji omogućuju sprovođenje postupaka predviđenih pravilnicima odnosno zakonima", stoji u priopćenju HNS-a.

HNS je reagirao nakon što je danas više hrvatskih dnevnih listova objavilo, pozivajući se na tekst u uglednom njemačkom tjedniku Der Spiegelu, kako je glavni osumnjičenik u slučaju tzv. kladioničarske mafije berlinski Hrvat Ante Šapina, koji se nalazi u pritvoru, pristao na suradnju sa njemačkim istražiteljima, te da im je "navodno spomenuo i manipulirane utakmice u Hrvatskoj za koje istražitelji ranije nisu imali podatke".

Nove sporne utakmice

Na listi spornih utakmica koje su dobili hrvatski istražitelji nalaze se 15 utakmica iz proljeća i jeseni 2009. koje nisu obuhvaćene akcijom Offside. U akciji "Offside" policija je istraživala utakmice od kraja ožujka do početka svibnja ove godine, a riječ je o osam prvoligaških utakmica.

Među spomenutih 15 utakmica je i prva finalna utakmica hrvatskog nogometnog kupa odigrana 13. svibnja 2009. u kojoj je Dinamo pobijedio Hajduk 3-0. Na temelju podataka dobivenih iz Uefe Disciplinska komisija HNS-a je pokrenula postupak protiv sportskog direktora Dinama Zorana Mamića i suca te utakmice Brune Marića, te je 3. rujna objavila kako "nema osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv nogometnih djelatnika koji su spomenuti" i time je oslobodila bilo kakve krivnje Zorana Mamića i suca Brunu Marića.

Der Spiegel tvrdi da su policija i tužiteljstvo u Bochumu "naveli kako postoji sumnja da je kladioničarska mafija namjestila ili pokušala namjestiti 14 nogometnih utakmica klubova iz 1. HNL-a i jednu utakmicu 2. HNL-a". Na popisu 15 spornih utakmica iz proljeća i jeseni 2009. nalaze se utakmice: Šibenik - Zadar 0:0 od 12. travnja, Segesta Sisak - Slavonac CO 0:0 (2.HNL) od 14. travnja, Hajduk - Croatia Sesvete 5:0 od 22. travnja, Dinamo - Zadar 2:0 od 22. travnja, Zadar - Hajduk 0:3 od 26. travnja, Zadar - Cibalia 3:1 od 10. svibnja, Croatia Sevete - Inter-Zaprešić 0:3 od 10. svibnja, Dinamo - Hajduk 3:0 od 13. svibnja, Zadar - Croatia Sesvete 1:1 od 24. svibnja, Zagreb - Zadar 3:1 od 31. svibnja, Zadar - Šibenik 2:1 od 8. kolovoza, Croatia Sesvete - Dinamo 2:5 od 8. kolovoza, Varteks - Lokomotiva 2:1 od 8. kolovoza, Zadar - Croatia Sesvete 2:0 od 12. rujna, te Međimurje - Lokomotiva 0:3 od 2. listopada.(hina/metro-portal)

25.09.2010. 19:28:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh