« Nogomet
objavljeno prije 13 godina
KONAČNA ODLUKA

HNL: Od sezone 2013/14. Liga 10

U sezoni 2012/13. prva liga bi imala 12, a druga 16 klubova, od sezone 2013/14. prva liga bi imala 10, a druga 12 klubova

Dinamo
Dinamo (Tea Cimaš/CROPIX)
Više o

HNL

,

Velika Gorica

,

Istra 1961

,

liga 10

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) na svojoj je sjednici održanoj u ponedjeljak donio konačnu odluku o tome koji će klubovi nastupiti u prvoj ligi sljedeće sezone. Prvoligaška licenca uskraćena je prvaku druge lige Gorici uz obrazloženje da joj se ne smije dozvoliti igranje na stadionu izvan svog grada ili općine, pa je 16. član prve lige za sezonu 2011/12. postala Istra 1961, koja je prošlu sezonu prvenstvo završila na pretposljednjem, 15. mjestu u prvoj ligi, piše Hina.

Uz Istru 1961, u prvoj ligi sljedeće će sezone igrati Dinamo, Hajduk, Split, Cibalia, Inter, Karlovac, Rijeka, Slaven Belupo, Varaždin, Osijek, Zadar, Šibenik, Zagreb, Lokomotiva i Lučko, koje je drugu ligi završilo na drugom mjestu, ali je, za razliku od Gorice, dobilo licencu za natjecanje u prvoj ligi. Iz prve je lige tako ispao samo Hrvatski dragovoljac, koji je natjecanje završio na posljednjem mjestu.

"Prošle je sezone odbijen zahtjev Solina za igranjem u prvoj ligi, a ove godine je odbijen i Pomorac zbog pravila da se ne smije dozvoliti igranje izvan svog grada ili općine, pa smo zbog inzistiranja na jednakopravnosti morali uskratiti prvoligašku licencu i Gorici koja je za igranje u prvoj ligi prijavila stadion u Zaprešiću. Shodno propozicijama, pravo igranja u prvoj ligi dobila je Istra 1961, koja ispunjava sve uvjete. Na ovu odluku Izvršnog odbora nema prava žalbe", objasnio je voditelj pravnih poslova u HNS-u Vlado Iveta.

Gorica je krajem travnja dobila uvjetnu prvoligašku licencu kojom im je dopušteno igranje u Zaprešiću, ali uz uvjet da dokažu kako se konkretno radi na njihovom stadionu kako bi se ispunili uvjeti za igranje prvoligaških utakmica. Sudeći prema odluci Izvršnog odbora od ponedjeljka, Gorica takve dokaze nije prikazala.

Na sastanku IO-a utvrđen je i sustav natjecanja za sljedećih nekoliko sezona, a krajnji je cilj da od sezone 2014/15. prva i druga liga imaju po 10 klubova.

Tako bi u sezoni 2011/12. prva i druga liga trebale imati po 16 klubova, na kraju sezone iz prve lige bi trebalo ispasti pet klubova, dok bi prvoligaški status trebao izboriti prvak druge lige. U sezoni 2012/13. prva liga bi imala 12, a druga 16 klubova, iz prve lige bi ispala tri kluba, a ušao bi jedan, od sezone 2013/14. prva liga bi imala 10, a druga 12 klubova s tim da bi iz društva najboljih ispao jedan klub, a ušao također jedan.

Od sezone 2014/15. prva i druga liga imale bi po 10 klubova. Prvoligaški status izgubio bi posljednji sastav prve lige, kojega bi zamijenio prvak druge lige, dok bi deveti prvoligaš i drugi drugoligaš igrali doigravanje za popunu prve lige.

20.06.2011. 19:10:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh