« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
TRANSPARENTNOST

HND traži objavu dokumenata o prodaji Slobodne Dalmacije

Slobodna je u trenutku prodaje bila u većinskom državnom vlasništvu pa ne postoje argumenti za tajnovitost, napominje HND

Ninoslav Pavić na preuzimanju Slobodne
Ninoslav Pavić na preuzimanju Slobodne (Paun Paunović/CROPIX)
Više o

Vlada

,

HND

,

Jadranka Kosor

,

HFP

,

Slobodna Dalmacija

,

EPH

,

Europapress holding

,

Hrvatsko novinarsko društvo

,

transparentnost

,

prodaja Slobodne Dalmacije

,

Vedran Duvnjak

Hrvatsko novinarsko društvo danas je od predsjednice vlade Jadranke Kosor i predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka zatražilo da javnosti učine dostupnim obvezujuću ponudu i ugovor o prodaji Slobodne Dalmacije Europapress Holdingu. HND u priopćenju navodi kako to zahtjeva "u interesu javnosti, zaposlenika Slobodne Dalmacije te svih korisnika Državnog proračuna".

"Premda su od transakcije protekle gotovo četiri godine, dokumenti na osnovu kojih je ona provedena nikada nisu javno predočeni, što po našem mišljenju dokazuje podcjenjivački odnos vlasti prema građanima i izbjegavanje transparentnosti u njenom radu", ističe HND.

"Slučaj Slobodne Dalmacije posebno osjetljiv zbog pljačkaške privatizacije koju su njezini zaposlenici prošli početkom devedesetih, ali i njezinog velikog utjecaja na današnju medijsku sliku Hrvatske. Vladi napominjemo da je dužna konstantno i cjelovito provjeravati ispunjenje obveza prihvaćenih u EPH-ovoj ponudi za kupnju Slobodne Dalmacije", stoji u priopćenju.

U priopćenju napominju da je "Slobodna Dalmacija u trenutku prodaje bila u većinskom državnom vlasništvu, pa ne postoje racionalni argumenti za tajnovitost procesa, niti se ona može obrazložiti poslovnom tajnom. Držimo da je Vlada dužna osigurati potpunu transparentnost upravo kod prodaje državne imovine".

Izvor: Hina

10.07.2009. 14:24:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh