« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ČAVLI U LIJES

HND se obrušio na HRT zbog ponovnog neemitiranja "Latinice"

''Latinica'' niti ovog ponedjeljka nije bila na programu, a ogranak HND-a na HRT-u uputio je apel za spas posljednjih ostataka javne televizije

HND se obrušio na HRT zbog ponovnog neemitiranja
HND se obrušio na HRT zbog ponovnog neemitiranja "Latinice" (Sandra Šimunović/Cropix )
Više o

HND

,

HRT

,

HTV

,

Latinica

,

Veljko Miljević

Emisija "Latinica" niti ovog ponedjeljka nije emitirana na HTV-u, pa je zbog toga Izvršni odbor ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u uputio apel javnosti, u kojem šalju "očajnički apel za pomoć i spas posljednih ostataka Hrvatske radiotelevizije kao javnog servisa i javnog medija".

IO ogranka HND na HRT-u smatra kako je neemitiranje Latinice i objavljivanje prijetećeg pisma upravi i uredništvu HTV-a odvjetničkoga društva Miljević i partneri, zbog kojeg ''Latinica'' nije emitirana, događaj nezabilježen u povijesti HRT-a te ocjenjuju kako je time započeo proces zabijanja prvih čavala u lijes, koji je pomno pripremljen izglasavanjem novog Zakona o HRT-u. 

"Bez obzira na eventualne (ali potpuno nejasne i nedokazane) profesionalne razloge ili dileme o možebitnim propustima u pripremi 'Latinice', izvan svake je zdrave pameti i logike da se emitiranje emisije obustavlja zbog prijetnji ili procjena bilo koga izvan HRT-a", navodi Izvršni odbor HND-a HRT te ocjenjuje kako je ispisivanje teksta službene korespondencije odvjetničkog ureda način gušenja slobode javne riječi.

U apelu se navodi kako ovaj događaj pokazuje da nakon ''silovanja" što ga nad HRT-om provodi politika, za neovisnost novinarstvo i slobodu govora, ništa manje nisu opasni gospodarski, financijski i drugi interesni lobiji i strukture.

IO ogranak HND HRT-a smatra kako je "potpuno suludo da ljudi iz HRT-a pristaju na takve ucjene" te napominje kako je napravljen ozbiljan presedan po kojem bi se moglo dogoditi da bilo koji odvjetnik s bilo kakvom argumentacijom i prije pravomoćne presude ''dokazuje" da će njegov klijent izgubiti milijunske iznose te da ne dopusti objavljivanje svega onoga što bi  eventualno moglo ugroziti njegove financijske interese. To je, kako se navodi u apelu, put u definitivnu smrt novinarstva.

"Ovim iracionalnim presedanom, za koji su zajednički odgovorni članovi v.d. Uprave HRT-a i v.d. urednik Informativnog programa, još su jednom pokazali da nisu dorasli i sposobni obavljati svoj posao, te da, gotovo industrijskom proizvodnjom loših poteza, skandala i afera, smišljeno ili nehatno, ali sasvim sigurno direktno, rade u korist komercijalnih televizija", stoji u apelu koji je potpisao Nikola Kristić, a upućen je javnosti Republike Hrvatske, Hrvatskome novinarskom društvu, Međunarodnoj federaciji novinara, Hrvatskom saboru i Delegaciji Europske unije u Republici Hrvatskoj. (hina/metro-portal)

07.12.2010. 20:30:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh