« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

HND prosvjeduje zbog opomene pred otkaz Aleksandru Stankoviću

Stanković stoji iza svih svojih riječi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/CROPIX)
Više o

HND

,

HRT

,

HTV

,

Aleksandar Stanković

,

Vanja Sutlić

,

mediji

,

opomena pred otkaz

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oštro je danas prosvjedovalo zbog upozorenja pred mogući otkaz, koje je glavni ravnatelj HRT-a izrekao uredniku i voditelju HTV-ove emisije "Nedjeljom u 2" Aleksandru Stankoviću zbog njegova istupa o medijima i korupciji na tematskoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije krajem lipnja.

Stanković je Hini potvrdio da je primio pismeno upozorenje pred mogući otkaz s potpisom glavnog ravnatelja HRT-a Vanja Sutlić. Rekao je da taj potez neće komentirati, no dodao je da ostaje kod svega što je 30. lipnja izjavio u Saboru na sjednici Vijeća. On je tada, među ostalim, rekao da uredništvo kuće nije zainteresirano da se u njegovoj emisiji otvaraju teme o korupciji, osim ako se ne radi o akcijama koja je pokrenula Vlada.

U HND-u smatraju kako je neprihvatljivo da novinari HRT-a ne smiju javno istupati u drugim medijima bez dopuštenja nadređenih.

"Osim toga, jasno je da se o tome tko može, a tko ne može istupati odlučuje na osnovi 'podobnosti' urednika ili novinara. Kažnjavanje Stankovića čisti je primjer kažnjavanja 'verbalnog delikta", stoji u priopćenju HND-a.

U novinarskoj udruzi objašnjavaju da Stankovićev istup na sjednici Nacionalnog vijeća ima drugačiju dimenziju nego intervju nekom mediju jer je on tamo pozvan baš zato da slobodno i otvoreno govori o problemu korupcije. Podsjećaju da je na sjednici bio i Sutlić koji mu se tamo mogao suprotstaviti, što je on i učinio.

U HND-u zaključuju da je kazna Stankoviću neprihvatljiv i neprimjeren pokušaj zastrašivanja urednika i novinara HTV-a te ocjenjuju da ona dodatno kvari međuljudske odnose i ugrožava novinarsku slobodu i medijske slobode općenito.

Glasnogovornik HRT-a Janoš Roemer najavio je da će se HRT poslijepodne očitovati priopćenjem. (HINA)

19.09.2008. 21:44:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh